latinica  ћирилица
26/09/2021 |  12:29 | Autor: TANЈUG

Kabul: Galopirajući rast cijena

Nakon neizvjesnosti i haosa tokom prvih dana talibanskog osvajanja Avganistana, nastupio je period nestašica koje su postale nova svakodnevna realnost na koju se privikavaju građani glavnog grada Kabula.

U prvom planu su problemi sa snabdijevanjem životnim namirnicama, vodom i lijekovima, kažu žitelji Kabula, prenosi TAS.

Iako je saobraćaj u Kabulu intenzivan, vozači se žale da jedva uspijevaju da prikupe novac za skupo gorivo.

- Cijena benzina je galopirajuće porasla čak za 20 do 40 odsto u odnosu na početak avgusta. U Kabulu vlada nestabilnost i svakodnevno imamo redove na svim maloprodajnim mjestima - izjavio je u razgovoru sa dopisnikom agencije TAS jedan žitelj glavnog grada.

Cijene hrane su u stalnom porastu jer se u značajnoj mjeri uvozi iz Irana i Pakistana, a pad vrijednosti nacionalne valute utiče na kupovnu moć i opšte raspoloženje potrošača i privrednika.

- Cijena brašna je porasla za 30 odsto, povrća čak za 50 odsto i teško je pronaći određene namirnice i preko potrebne lijekove - žale se stanovnici Kabula.

Ograničenje za podizanje gotovine na maksimalnih 20.000 avganija nedjeljno (200 američkih dolara), dovodi do komplikacija, a stvar dodatno otežava ograničenje na novčane transfere i transakcije iz inostranstva.