latinica  ћирилица
26/09/2021 |  15:57 | Autor: SRNA

Milunović i Tepavčevićeva u Polikastru obilježili proboj Solunskog fronta

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević položili su vijence u Polikastru u Grčkoj, povodom obilježavanja 103 godine od proboja Solunskog fronta.
Milunović i Tepavčević u Grčkoj - Foto: SRNA
Milunović i Tepavčević u GrčkojFoto: SRNA

Milunović je istakao značaj ovog istorijskog događaja koji i ove godine Srpska obilježava zajedno sa Srbijom.

On je podsjetio da je proboj Solunskog fronta jedna od najvećih srpskih pobjeda u istoriji, uz napomenu da je u njoj učestvovalo 15.000 srpskih dobrovoljaca sa područja bivše BiH.

Istakao je njihovu ogromnu žrtvu jer su tada Srbi izgubili gotovo trećinu stanovništva.

Tepavčevićeva je naglasila da je proboj Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine, jedan je od najznačajnijih datuma iz savremene istorije srpskog naroda i jedan od najvećih uspjeha srpske vojske u Velikom ratu.

Ona je dodala da taj događaj, Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom, od ove godine obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Svaki septembar, kod svih nas prizove snažne emocije i istorijska sjećanja na proboj Solunskog fronta daleke 1918. godine. To je ono što spaja Srbe, Grke i sve narode čije su vojske bile sile pobjednice u Velikom ratu - rekla je Tepavčevićeva, koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost.

Ona je istakla da se Srbija sa ponosom sjeća velike epohe u kojoj je sa saveznicima izvojevala značajnu pobedu - proboj Solunskog fronta, koja je bila vjesnik slobode i na tom junaštvu zahvalne su današnje generacije.

- Slavna i herojska djela naših predaka simbol su slobode, junaštva i savezništva i putokaz sadašnjim i budućim generacijama da cijene mir, slobodu i prosperitet. To su ideali koji treba da nas sve vode naprijed i na kojima treba da počiva svako društvo i država - istakla je Tepavčevićeva.

Vijenci su položeni na srpskom dijelu zajedničkog Spomenika silama saveznicama u Velikom ratu i na Spomen-bistu predsjedniku srpske vlade za vrijeme Prvog svjetskog rata /Velikog rata/ Nikoli Pašiću, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Poštu su odali i vijence položili i predstavnici Genegalnog konzulata Srbije u Solunu, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grčke, predstavnici sila saveznika u Velikom ratu, predstavnici udruženja opredijeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.