latinica  ћирилица
26/09/2021 |  16:39 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Obilježeno 29 godina od stradanja boraca VRS na Rogosiji (VIDEO)

Kod spomen-obilježja na uzvišenju Rogosija kod Vlasenice danas je obilježeno 29 godina od pogibije 29 boraca Vojske Republike Srpske koje su 26. septembra 1992. godine svirepo ubili muslimanski vojnici.
Rogosija kod Vlasenice - pomen - Foto: SRNA
Rogosija kod Vlasenice - pomenFoto: SRNA

Za stradale vojnike služen je parastos i položeno je cvijeće kod spomen-obilježja.

Miljan Јaćimović je na Rogosiji izgubio oca Dragana koji je poginuo u 42. godini, a toga se, kaže, sjeća kao da je danas bilo.

- Bio sam prvi razred srednje škole, oko 5.30 časova je počelo da puca, čula se borba kao da smo na Rogosiji, nismo znali šta se dešava. Nastava u školi je prekinuta, vraćeni smo kućama. U 11.30 časova pucnji su prekinuti. I tad je bio lijep dan, kao i danas - prisjeća se Јaćimović.

On je dodao da budućim pokoljenjima treba pričati šta se ovdje dešavalo da se ne zaboravi, da nastave sa obilježavanjem.

Predsjednik vlaseničke Boračke organizacije Mile Simanić rekao je da je ovo svirepi zločin koji nije rasvjetljen do danas, što je sramota i pravosuđa i pravde.

- Za ove zločine neko mora da odgovara, ovdje su poginuli srpski borci koji nisu napadali već branili svoja ognjišta. S pravom možemo reći da je ovo naša sveta zemlja, naša Republika Srpska - istakao je Simanić.

Predsjednica Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović rekla je da je na ovom mjestu ubijeno 29 Srba koji su branili svoja vjekovna ognjišta, a da se srpskom narodu pripisuje da su izvršili agresiju i genocid.

Ona je pitala gdje je pravda za ubijene Srbe ne samo na ovom prostoru, nego i šire, jer se svjedoči da su Sud i Tužilaštvo BiH prepisali rad Haškog tribunala i ne procesuiraju predmete ratnih zločina gdje su žrtve Srbi.

- Sud i Tužilaštvo čine novi zločin prema nama porodicama, ne samo u Vlasenici nego širom Republike Srpske, jer prikrivaju istinu i šta se dešavalo na ovim prostorima kako bi mit o Srebrenici ostao još dugo godina, to je da postoje samo jedni krivci - Srbi, a da su Bošnjaci žrtve - istakla je Filipovićeva.

Ona je navela da bi u narednom periodu trebalo "izvaditi predmete iz ladica pravosuđa" jer vremenom biološki nestaju i počinioci zločina, kao i svjedoci.

- Ono čega se bojimo je da istina o stradanju Srba, ne samo na ovim prostorima, nego i u BiH, neće ugledati svjetlost dana. Pozivam institucije Republike Srpske i sve naše predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da se pozabave ovom problematikom - dodala je Filipovićeva.

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale rekao je da se svake godine emocije vraćaju, te da se posebna zahvalnost duguje onima koji su branili Republiku Srpsku.

- Niko ne zna cijeniti slobodu kao što to znaju bivši logoraši, oni koji su tu slobodu dobili u ratu, prošli pakao i kazamate mnogih logora BiH - naveo je Lale.

Predsjednik Skupštine opštine Vlasenica Goran Đurić rekao je da sigurno nijedan narod u Evropi u 20. vijeku nije stradao kao što su Srbi, jer su u jednom vijeku prošli tri velika stradanja.

Predsjednik Skupštine opštine Milići Predrag Sušić nada se da će zločinci koji su počinili ova svirepa ubistva biti kažnjeni, da ovaj zločin ne smije da se zaboravi, da bi žrtve i njihove porodice imale zasluženi mir.

- Moramo ostati istrajni i jaki do kraja, da se ovaj slučaj i svi nekažnjeni procesuiraju - izjavio je Sušić.

Cvijeće su položile porodice boraca poginulih na ovom stratištu, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, predstavnici Udruženja logoraša regije Birač, Udruženja ratnih vojnih invalida Vlasenica, Boračke organizacije Vlasenica i regije Birač, opštinskog Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, opštinskih vlasti Vlasenice, Milića, Zvornika.

Obilježavanju na Rogosiji prisustvovali su i članovi vlaseničkog Planinarsko- ekološkog društva Acer i Biciklističkog kluba KPL, a u kulturnom dijelu programa nastupili su vlasenički srednjoškolci.