latinica  ћирилица
26/09/2021 |  17:00 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja i osude zbog video-snimka gradonačelnika Banjaluke

U javnosti se pojavio video-snimak na kojem se vidi kako gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića jaše njegova saradnica i kako joj objašnjava kako da nauči da "jaše konja".
Draško Stanivuković i saradnica - Foto: Screenshot
Draško Stanivuković i saradnicaFoto: Screenshot

Ovaj snimak izazvao je oštra reagovanja i osude.

Tim za komunikaciju Gradske uprave Banjaluka tvrdi da snimak "nije nastao u prostorijama ove uprave niti za vrijeme trajanja mandata gradonačelnika Draška Stanivukovića".

Šef Kluba odbornika SNSD-a Banjaluka Dragoslav Topić poručio je Stanivukovića da grad Banjaluka, dok se on igra konjića, postaje slučaj kojeg sada mnogi i ismijavaju.

Topić je naveo da snimak koji se pojavio u medijima na kojem Stanivukovićeva saradnica "njega jaše kao konja" u kancelariji, za koju se nadaju da nije u Gradskoj upravi, govori o neozbiljnosti gradonačelnika i činjenici da je u Gradsku upravo doveo svoje drugare da se igraju sa gradom i narodom.

- Poručujem Drašku Stanivukoviću da može slobodno da ga jaše koliko hoće, ali da on sjaše s naroda i prestane da nas sve sramoti - istakao je Topić i dodao da je "potpuno jasno o kakvom gradonačelniku i njegovom kabinetu se radi".

Šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u banjalučkoj Skupštini Neven Stanić izjavio je da je video-snimak "škole jahanja" dokaz da se u banjalučkoj Gradskoj upravi i novoj gradskoj administraciji ništa ne radi osim slikanja i snimanja.

- Za šta služe prostorije Gradske uprave sad se ispostavilo u tom videu. Čista zloupotreba i dokaz da se ništa ne radi u Gradskoj upravi i novoj gradskoj administraciji, nego da je to čisto slikanje, snimanje i zezancija, dječija igra da tako kažem - rekao je Stanić Srni.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je Srni da je Stanivuković neko ko iz dana u dan srozava ugled funkcije koju obavlja ili je obavljao, kao gradonačelnik, poslanik ili odbornik.

- Da li u prostorijama Gradske uprave ili stranačkim prostorijama, kao gradonačelnik ili poslanik, krajnje je neozbiljno i neprimjereno sa svojim saradnicima snimati video sadržaj koji smo vidjeli. Dodatno pitanje je kako saradnica iz stranke prije gradonačelničkog mandata bude primljena bez konkursa kao saradnica tokom tog mandata, ali o tom potom - istakao je Mazalica.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da je kao nekadašnju odbornicu u banjalučkoj Skupštini i građanku ovog grada sramota što Banjaluka danas sve više liče na cirkusku arenu i rijaliti studio.

- Povodom snimka "škole jahanja" koji kruži internetom, a gdje je "model konja" upravo gradonačelnik mog grada /Draško Stanivuković/, zaista me sramota i znam da se to tiče svih nas koji živimo u ovom gradu. Gradonačelnik predstavlja naš grad i njegove stanovnike, a ovo je, nažalost, nastavak blamiranja naše Banjaluke i to u regionalnim okvirima. Od jednog lijepog, uređenog grada, Banjaluka danas sve više liči na cirkusku arenu i rijaliti studio. Postoje značajne snage unutar i izvan BiH koje ne žele da Banjaluka bude važan, ozbiljan grad, a čini mi se da im sadašnji gradonačelnik svojski pomaže u tome - rekla je Bursaćeva.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je Srni da je ovaj video-snimak još jedan u nizu dokaza da Stanivuković nije dorastao da bude ni predsjednik kućnog savjeta, a ne gradonačelnik.

Đurđević je istakao da je funkcija gradonačelnika veoma ozbiljna i odgovorna, a ne dječija igrarija i rijaliti šou kako je vidi i obavlja aktueleni gradonačelnik glavnog grada Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine opštine Rogatica Ninoslav Prelić izjavio je Srni da najnoviji video-snimak u kojem glavnu ulogu igra gradonačelnik Banjaluke pokazuje ne samo da je riječ o politički nezreloj osobi, već i osobi koja treba prvo da odraste i završi školu, pa tek onda počne nešto da radi.

- Njegova politička karijera i sve što radi zasniva se samo na performansima, skandalima i rijaliti scenama. Mislili smo da nema dalje i da ne može dalje kada je riječ o Stanivukoviću i njegovim egzibicijama, ali "škola jahanja" koju je priredio u službenim prostorijama je mulj u koji je upao u svakom pogledu - istakao je Prelić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izjavio je Srni da video snimak "škole jahanja" nije primjeran funkciji gradonačelnika, niti bilo kome, a posebno osobama iz javnog života.

- Gradonačelnik, odbornik, poslanik ili bilo ko izabran od naroda trebalo bi da se ponaša u skladu sa moralnim normama, a to znači da ima normalno ponašanje sa stanovišta ljudi koji žive na teritoriji jedne države. Treba osuditi ono što je nepristojno i ta poruka je važnija od bilo koje norme - istakao je Đurević.

Predsjednik Skupštine opštine Rogatica Ninoslav Prelić izjavio je Srni da je najnoviji video-snimak u kojem glavnu ulogu igra gradonačelnik Banjaluke pokazuje ne samo da je riječ o politički nezreloj osobi, već i osobi koja treba prvo da odraste i završi školu, pa tek onda počne nešto da radi.

Izvor: RTRS/SRNA