latinica  ћирилица
26/09/2021 |  17:44 | Autor: sputniknews.com

"Putin je spreman"

Vladimir Putin spreman je da se sastane sa Vladimirom Zelenskim, ali kamen spoticanja je nespremnost Kijeva da realizuje Minske sporazume.
Vladimir Putin (@KremlinRussia) - Foto: Twitter
Vladimir Putin (@KremlinRussia)Foto: Twitter

To je danas izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je dodao Peskov, sukob u Donbasu je unutrašnji ukrajinski. On se može riješiti samo ako Ukrajinci počnu međusobno da razgovaraju.

- Predsjednik Ruske Federacije je, kako se kaže, spreman već juče. A kakav imamo kamen spoticanja? Nalazimo se u situaciji da je rad na realizaciji Minskog paketa mjera zašao u ćorsokak. Ukrajina ne želi da ispunjava Minske sporazume, Ukrajina želi da zamijeni Minske sporazume nečim drugim, ne navodeći to svojim riječima - rekao je Peskov.

Kako je naveo, rad na realizaciji Minskih sporazuma je u bezizlaznoj situaciji. Pri tome se radi na pokušajima da se reaktivira ovaj proces na nivou ministara i političkih savjetnika.

Peskov je takođe istakao da Putina ne vrijeđaju primjedbe lične prirode koje mu upućuju predstavnici ukrajinskih vlasti.

- Naprotiv, to može samo izazvati žaljenje. Јer, naravno, zdrava logika diktira potrebu za kontaktima između dvojice predsjednika. Ali realnost govori da su ti kontakti teško mogući sve dok se nastavlja ova pozicija Kijeva - dodao je portparol Kremlja.

Peskov je 23. septembra izjavio da će se sastanak Zelenskog i Putina održati kada šefovi država utvrde konačan dnevni red.

Zelenski je u aprilu pozvao Putina da se sastanu "bilo gdje" u Donbasu.

Prema njegovim riječima, različiti pogledi Kijeva i Moskve na prošlost i budućnost ne mogu se posmatrati kao problem, već kao mogućnost.

Putin je kasnije odgovorio da ako njegov ukrajinski kolega namjerava da pokrene temu Donbasa, onda bi prvo trebalo da uspostavi kontakte sa rukovodstvom samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, a ne da pregovara sa trećim zemljama koje nisu strane u unutrašnjem ukrajinskom sukobu.

Istovremeno, Moskva je uvijek otvorena za razgovore o odnosima Ruske Federacije i Ukrajine, naglasio je ruski lider.