latinica  ћирилица
26/09/2021 |  18:18 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

Poruka iz bolnica: Kiseonik ispravan i sertifikovan (VIDEO)

Kiseonik koji se daje pacijentima u bolnicama širom Republike Srpske je ispravan i sertifikovan i ne postoji razlog za strah, poručeno je i danas iz nekoliko bolnica u Srpskoj.
Bolnica - Foto: RTRS
BolnicaFoto: RTRS

Ljekari podsjećaju da se isti kiseonik koristi u liječenju beba, kovid i ostalih pacijenata, a priče plasirane prethodnih dana u javnosti su neosnovane i netačne.

U vrijeme kada se kiseonik koristi kao jedna od osnovnih terapija za liječenje tokom pandemije virusa korona, ključno je poslati poruku da oni koji su smješteni u bolnicama širom Srpske nemaju razloga za strah. Problema sa kiseonikom nije bilo u bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, što potvrđuje činjenica da nikada nisu uočene bilo kakve štetne promjene kod pacijenata, priča šef Službe za anesteziju Branko Aškraba.

- Mi trenutno imamo centralnu kisikanu koja snabdijeva bolnicu i koristimo boce za transport za pacijente koji ne mogu bez kiseoničke potpore. U kisikani imamo veliki rezervoar kisika, koji ima veliki kapacitet i snabdijeva čitavu bolnicu kiseonikom. Kiseonik je razveden po sobama, te u jedinicama intenzivne njege i ambulantama, tako da pacijent gdje god da se nalazi ima mogućnost priključka na kiseoničku terapiju - ističe Aškraba.

Kiseonik koji se koristi u svim bolnicama i domovima zdravlja u Republici Srpskoj, upotrebljava se i u Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini. 90 odsto hospitalizovanih pacijenata nalazi se na oksigenoterapiju, koja je spasila život velikom broju ljudi.

- Nemamo nikakvu informaciju iz drugih zdravstvenih ustanova da je neko imao problema kada je riječ o kiseoniku. Mislim da bi trebalo skrenuti pažnju više na loše epidemiološko stanje, a priča o oksigenoterapiji zaista ne stoji - ističe Slađana Trifković, načelnica Odjeljenja pulmologije u Bolnici "Sveti Vračevi".

U Univerzitetskoj bolnici Foča od početka pandemije liječeno je više od 1.200 pacijenata, od kojih se u kovid jedinicama intenzivne njege nalazilo skoro 130 osoba koji su bili na nekom vidu kiseoničke terapije. Problema nikada nije bilo - poručuju ljekari.

- Kiseonik je lijek koji tim pacijentima pomaže. Isti kiseonik dobijaju pacijenti u kovid odjeljenjima, pacijenti koji su se operisali, pacijenti na svim drugim odjeljenjima, kao i bebe u inkubatorima - kaže Đorđe Veljović, specijalista anesteziolog - reanimatolog u fočanskoj Bolnici.

Priču o navodnoj upotrebi tehničkog, a ne medicinskog kiseonika koju je u javnost plasirao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, demantovao je sertifikat iz UKC-a, kao i dostupni podaci sa sajta Agencije za lijekove BiH, gdje se jasno vidi da je riječ o medicinskom gasu.