latinica  ћирилица
26/09/2021 |  18:36 ⇒ 22:47 | Autor: Agencije

Njemačka: Vode Socijaldemokrate ispred konzervativaca

Socijaldemokrate na čelu sa Olafom Šolcem vode na parlamentarnim izborima u Njemačkoj sa 26 odsto, pokazuju prve izlazne ankete kanala ZDF nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Partija njemačkih konzervativaca (Hrišćansko-demokratska unija/Hrišćansko-socijalna unija) na čelu sa Arminom Lašetom našla se na drugom mjestu sa 24 odsto glasova.

Partija Zelenih na čelu sa Analenom Berbok zauzela je treće mjesto sa 14,5 odsto glasova.

Alternativa za Njemačku se našla na četvrtom mjestu sa 11 odsto, dok je Ljevica peta sa 5 odsto glasova.

Armin Lašet je rekao je da njegova stranka ne može biti zadovoljna rezultatima izbora za Bundestag, ali će on učiniti sve što je moguće da izgradu vladu predvođenu konzervativcima.

- Ne možemo biti zadovoljni rezultatima izbora - rekao je Lašet novinarima nakon prvih projektovanih rezultata prema kojima CDU ima malu prednost u odnosu na socijaldemokrate /SPD/.

On je rekao da je Nijemcima potrebna buduća koalicija koja modernizuje državu.

- Ovo će možda biti prvi put da ćemo imati vladu sa tri partnera - rekao je on.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na državnoj televiziji nakon zatvaranja birališta, SPD ima između 24,9 i 25,8 odsto osvojenih glasova, a Hrišćansko-demokratska unija /CDU/ između 24,2 odsto i 24,7 odsto.

Olaf Šolc, kandidat socijaldemokrata za novog kancelara, rekao je da mala prednost njegove stranke pokazuje da njemački glasači žele da on bude novi kancelar.

On je dodao da je "oduševljen rezultatima" koje je opisao kao "veliki uspjeh".

- Građani su glasali za nas, jer žele promjene - poručio je on.

Izbori za Bundestag održani su danas na oko 60.000 biračkih mjesta u cijeloj zemlji, a pravo glasa je imalo više od 60 miliona birača.