latinica  ћирилица
26/09/2021 |  21:52 ⇒ 21:52 | Autor: SRNA

Pašalić: Cilj odluke Ustavnog suda - otimanje imovine Srpske

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH o vlasništvu nad šumama potpuno pravno neutemeljena, čisto politička čiji je krajnji cilj otimanje imovine Republike Srpske.
Boris Pašalić - Foto: SRNA
Boris PašalićFoto: SRNA

- U principu nas to i ne iznenađuje, čak mislim da je ovo za status Republike Srpske dobro, to je još jedan argument da naprosto mi treba da krenemo svojim putem i da se vratimo izvornom Dejtonu, jer je ovaj sistem apsolutno neodrživ. Svakih nekoliko mjeseci imamo nešto slično i vidimo da se radi na slabljenju Republike Srpske - rekao je Pašalić.

On je naveo da je bila očekivana odluka Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske, te da je to kontinuitet ranijih odluka ove pravosudne institucije.

Pašalić je ponovio da će se o odluci preciznije izjasniti nakon detaljnog obrazloženja, ali da i dalje stoji pri stavu da je to čisto politička odluka.

- BiH ne može da ima imovinu nad šumama. Da može da je ima, onda ne bi ni Federacija BiH imala svoj zakon o šumama, niti bi kantoni ili Distrikt Brčko donosili svoje zakone... - rekao je Pašalić za ATV, podsjetivši da i FBiH i Distrikt i sedam kantona imaju svoj zakon o šumama, te da su šume svojina BiH, ne bi zakone ni oni donosili.

On je naveo da se, prema obrazloženju koje je pročitao na veb stranici Ustavnog suda, koje je prilično šturo, i slušajući ono što je prezentovano na pres konferenciji, tumači da je potrebno da paralemnt BiH donese zakon o šumama pa da on definiše te svojinske odnose.

- Ne znam zašto bi paralament BiH donosio takav zakon kada je jasno rečeno u Ustavu BiH da je to nadležnost entiteta i po meni je to sasvim suvišno i smatram da je krajnji cilj slabljenje pozicija Republike Srpske - istakao je Pašalić.

On je podsjetio da je ista situacija bila i sa zakonom o poljoprivrednom zemljištu, u kojem je osporen samo jedan član, Član 53 koji govori da je poljoprivredno zemljište svojina Srspke.

Pašalić je naglasio da su u Ustavu BiH jasno pobrojane nadležnosti BiH - spoljna trgovina, monetarna politika, kontrola vazdušnog saobraćaja...

- Јasno je rečeno da je sve ono što nije nabrojano u nadležnosti entiteta, a javna dobra, šume nisu nabrojane. Prema tome, potpuno je jasno da su one u nadležnost entiteta i ovi zakoni koji su doneseni u entitetima i kantonima to jasno potvrđuju - rekao je Pašalić.

On je naveo da je oko 52 odsto teritorije Republike Srpske pod šumama.

- Minimalna vrijednost je više od 7.100.000.000 KM, ako ne govorimo o divljači, lovnom turizmu... To je samo vrijednost drvnih asortimenata - rekao je Pašalić.

On je naglasio da drvoprerađivači mogu biti mirni jer se apsolutno ništa u suštini neće promijeniti, ni kada je u pitanju gazdovanje šumama, jer to su javna preduzeća koja samo gazduju šumama, koje su u vlasništvu Srpske.

- Mogu biti mirni i ljudi iz javnih preduzeća, ali i drvoprerađivači i svi poslovni subjekti koji su na neki način vezani poslovno za šume - zaključio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.