latinica  ћирилица
26/09/2021 |  21:58 | Autor: SRNA

Vladika Fotije: Naša ljubav je pravoslavlje

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije upozorio je na pojavu lažnih učitelja i proroka i poručio da srpskom narodu nisu potrebna takva lažna učenja jer u pravoslavlju ima ljubav, savršenu vjeru i istinu.
Vladika Fotije - Foto: SRNA
Vladika FotijeFoto: SRNA

Epsikop Fotije u besjedi o guruima i lažnim učiteljima navodi da ovih dana po Srbiji prolaze mnogi lažni učitelji i proroci - indijski gurui.

- Nisu nam potrebna lažna učenja niti lažni učitelji. Oni su vukovi u jagnjećoj koži. Predstavljaju se da su fini. Dolaze u odjelu jagnjećem. U toj lažnoj humanoj nauci, a u stvari su vuci grabljivi. Žele da pridobiju ljude za svoje učenje i da ih odvoje od jedne, svete,saborne i apostolske Crkve - istakao je vladika Fotije.

Prema njegovim riječima, kada se ovako nešto dešava, duhovni pastiri brane svoje stado od duhovnih vukova, lažnih učitelja i pastira.

- A ima ih mnogo. Predstavljaju se kao fini i humani, a bave se ko zna čime sve. Iako ističu da je duhovnost njihova glavna djelatnost, ko malo bolje istraži njihovo djelovanje, vidjeće da su tu primarni zemaljski poslovi, nejasni i nečasni interesi - navodi vladika Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski je poručio da se zato narod mora čuvati i prepoznavati ko je istinski pastir.

- Braćo i sestre, moramo se čuvati i moramo da znamo svoga pastira - sveštenika u svojoj parohiji, episkopa u svojoj eparhiji i svoga patrijarha koji je na čelu naše svetosavske Crkve. To su naši pastiri koje je Bog postavio da nas vode i rukovode, a ne drugi koji će nas voditi stranputicom i putem duhovne pogibli - naveo je vladika Fotije.