latinica  ћирилица
27/09/2021 |  08:01 ⇒ 08:06 | Autor: SRNA

Firme iz Srpske plaćaju članarinu, a na sajtu komore nema ćirilice

Privrednici iz Srpske traže da na sajtu Spoljnotrgovinske komore /STK/ BiH, kojoj plaćaju članarinu, bude zastupljeno i ćirilično pismo, odnosno srpski jezik, što sada nije slučaj.
Spoljnotrgovinska komora BiH - Foto: ilustracija
Spoljnotrgovinska komora BiHFoto: ilustracija

Sajt ima svoju latiničnu i englesku verziju, a ćirilicu je moguće naći tek na jednom mjestu na naslovnoj stranici - u lijevom gornjem uglu, gdje je dvojezično napisano "Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine" na latinici, odnosno "Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine" na ćirilici.

Dejan Mijić, direktor banjalučkog "Autoprevoza" i predsjednik Udruženja za međunarodni prevoz putnika BiH pri STK BiH, smatra da je ovakva praksa neprihvatljiva, jer, prema njegovom mišljenju, na sajtu Komore podjednako treba da budu zastupljeni jezici svih naroda u BiH, kao i oba pisma.

- Smatram da je potrebno zadržati ravnopravnost. Nema razloga da takva ozbiljna institucija, koja predstavlja sve privrednike u BiH, ne koristi sva tri službena jezika - naveo je u izjavi za "Nezavisne novine" Mijić, te dodao da sve firme koje su registrovane u BiH na osnovu svog prometa plaćaju članarinu STK.

Predrag Zorić, generalni direktor kompanije "Kolektor CCL" Laktaši, koji je i član Skupštine STK BiH, ističe da je u pitanju zajednički organ koji treba da sva tri jezika tretira isto.

- Apsolutno je jasan stav. Kada imamo potpunu ravnopravnost jezika na čitavoj teritoriji BiH, ne vidim zašto to ne bi bio slučaj u instituciji koja predstavlja sva tri naroda odnosno oba entiteta - rekao je Zorić.

On smatra da srpski narod ima pravo da se i njihov jezik, odnosno pismo, nađu na sajtu STK te dodaje da nema osjećaj da neko iz STK BiH teži tome da ovaj sajt nema ćirilicu.

- To već neko vrijeme tako egzistira, ali se može promijeniti. To, međutim, nije najveći problem. Postoji možda niz drugih stvari koje bih ja predložio - rekao je Zorić.

S druge strane, iz STK BiH napominju da su oni samostalna, nepolitička, nevladina, neprofitna asocijacija privrede, koja ima svoje izvorno članstvo i svoje izvore finansiranja.

U STK ističu da Komora nije institucija vlasti na nivou BiH, u smislu Zakona o institucijama vlasti, kao i da se na nju ne odnosi, kako su u svom odgovoru naveli, uputstvo o izradi i održavanju službenih internet stranica institucija BiH.

Pritom dodaju da im je zakonom ostavljena apsolutna samostalnost u radu, jer sve svoje aktivnosti finansiraju samostalno.

U ovoj instituciji dodaju da radnici STK BiH nisu državni službenici, te da je osnovna svrha njenog postojanja zastupanje interesa privrednih subjekata.

- Spoljnotrgovinska komora BiH svakako poštuje i u svakodnevnoj komunikaciji kroz sve službene komunikacijske kanale koristi službene jezike i pisma naroda u BiH. Svakako da ćemo i dalje poštovati sve navedeno, u skladu s interesima naših članica, te nastojati uspostaviti i ćiriličnu verziju veb-stranice Komore - tvrde iz STK BiH u izjavi za "Nezavisne novine".