latinica  ћирилица
27/09/2021 |  09:02 ⇒ 09:03 | Autor: RTS

Đerlek: Čeka se finalna odluka o kovid propusnicama

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek kaže za RTS da se razgovara o kovid propusnicama, da su one "na stolu" i da se čeka finalna odluka.
Mirsad Đerlek - Foto: TANЈUG
Mirsad ĐerlekFoto: TANЈUG

- Finalna odluka nije odobrenje Kriznog štaba već se bira najbolji model šta će obuhvatiti kovid propusnice, da li samo one tri stvari - barovi, kafići i noćni klubovi ili još nešto dodatno. Poenta je da se odabere ono što će najbolje uticati na uspostavljanje kontrole nad epidemijom - istakao je Đerlek gostujući u Dnevniku RTS-a.

Naveo je da Srbija prati Evropu kada je o tome riječ, ističući da je Srbija samostalna demokratska zemlja, koja donosi svoje odluke.

- Uzećemo samo ono što je kvalitetno i u skladu sa našim Ustavom. Nadam se da ćemo donijeti najbolje rješenje koje će biti najkvalitetnije za naše građane - istakao je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Dodao je da su epidemijske mjere bile broj jedan u borbi protiv virusa korone do pojave vakcine, ali da se sada, kaže, moraju baviti povećanjem broja vakcinisanih "jer imamo najjače oružje u borbi protiv kovida, a to je vakcina".

- Trenutno imamo oko 3.035.000 datih prvih doza, što se tiče treće oko 502.000, što znači da ipak imamo pomak, daleko je to od onog što želimo i kolektivnog imuniteta, ali je bitno da se krećemo naprijed i da ne stagniramo i to će biti od koristi. Moraćemo dalje da se borimo jer ne možemo čekati zimu, a toga se struka najviše i boji - da ne doće do sudara kovida i gripa - napominje Đerlek.

Prema njegovim riječima, najmanje vakcinisanih i dalje je u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu i drugim manjim sredinama u Srbiji.

Kada je riječ o broju vakcinisanih mladih, Đerlek kaže da je tačno da se broj vakcinisanih polako povećava ali da je daleko od željenog.

- Broj radno sposobnih vakcinisanih  takođe se povećava , ali i to je nedovoljno. Sve ono što se dešava u posljednjim danima, pet mladih koji su umrli u Batajnici, trudnica u Nišu, mislim da su to dovoljni razlozi da shvatimo da delta soj dokazuje surovost i da sami treba da donesemo odluku o vakcini i da ne dozvolimo da delta tako lako odnosi živote - naveo je Đerlek.

Ističe da dva elementa odlučuju o spasavanju života – odlazak u bolnicu i kačenje na respirator.

- Ta istraživanja su pokazala da su skoro 80 odsto hospitalizovanih nevakcinisani i broj ljudi koji odlazi u intenzivnu njegu i završava na respirator je odnos dva na prema 33, u procentima je 95 odsto na respitarima su nevakcinisani, to je dovoljan razlog da mormao da se vakcinišemo - kaže Đerlek.