latinica  ћирилица
27/09/2021 |  09:31 ⇒ 09:46 | Autor: SRNA

Kotor Varoš: Promovisana knjiga iz srpske istorije 20. vijeka

U Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu promovisana je knjiga iz srpske istorije 20. vijeka "Srpska priča", autora Aleksandra Miloševića i priređivača Nemanje Devića.
Kotor Varoš - promocija knjige iz srpske istorije 20. vijeka "Srpska priča" - Foto: SRNA
Kotor Varoš - promocija knjige iz srpske istorije 20. vijeka "Srpska priča"Foto: SRNA

Naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda i priređivač knjige Nemanja Dević rekao je sinoć na promociji da su u ovoj knjizi otvorena neka teška pitanja iz srpske istorije 20. vijeka.

- U njoj se govori o tome koliko su bile pogubne podjele među srpskim narodom u tom vremenu, koje nikada ne treba da se ponove, a bojim se da srpsko društvo još nije prevazišlo podjele koje se i sada manifestuju, samo na drugačiji način - naveo je Dević.

U knjizi "Srpska priča" predstavljena su sjećanja majora Aleksandra Miloševića, koji je bio elitni oficir i jedan od najbližih saradnika đenerala Dragoljuba Mihailovića.

- Bio je dobar svjedok epohe i kao takvom smo mu dali priliku da progovori kao istorijski izvor - naglasio je Dević.

Knjiga je plod dužeg istraživanja istoričara iz beogradskog Instituta za savremenu istoriju, a zasnovana je na istorijskim činjenicama, s ciljem da se srpsko društvo suoči sa teškim pitanjima iz svoje istorije i vrati izvornoj sabornosti, istaknuto je na promociji.

Sinoćnju promociju su zajednički organizovali Centar za kulturu, sport i informisanje i Narodna biblioteka Kotor Varoš.