latinica  ћирилица
27/09/2021 |  10:29 | Autor: SRNA

Lučić: Ćirilica nikoga ne ugrožava

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić smatra da je strah od ćirilice, a u nekim slučajevima i prezir, neutemeljen i neopravdan, jer ovo pismo nikoga ne ugrožava niti kome predstavlja prijetnju.
Miloš Lučić - Foto: RTRS
Miloš LučićFoto: RTRS

- Imajući na umu kompleksnost BiH i njeno ustavno uređenje svjedoci smo otvorene kampanje i jezičkog rata koji se poslednjih dana vodi oko zaštite i upotrebe ćirilice u Republici Srpskoj. Iako Ustav Federacije BiH propisuje da su i latinica i ćirilica ravnopravna pisma, u ovom entitetu, nažalost, svjedoci smo da se srpski jezik i ćirilica negiraju u nekim kantonima - istakao je Lučić.

On navodi da su u Zapadno-hercegovačkom i Posavkom kantonu konstitutivni narodi koji uživaju sva politička i ljudska prava, uključujući i pravo na jezik i pismo, samo Hrvati i Bošnjaci, ali ne i Srbi, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

- Službeni jezici su hrvatski i bošnjački, a pismo latinica, ali ne i ćirilica, što predstavlja grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i otvorenu diskriminaciju. Moramo poštovati tuđe, a svoje njegovati i čuvati, jer ljepota je u različitosti - smatra Lučić.

Lučić je rekao da je pravo na jezik i pismo jedno od osnovnih ljudskih prava koje je zagarantovano međunarodnim konvencijama i deklaracijama, jer svaki čovjek, ma koje vjere i nacije bio, ima pravo da govori svojim jezikom i koristi svoje pismo.

Da postoji briga o zaštiti jezika na globalnom nivou, napominje Lučić, svjedoči i to što je organizacija UN za obrazovanje i kulturu promovisala Dan maternjeg jezika 21. februara 1997. godine da bi afirmisala posebnost svakog jezika.

- Imajući u vidu činjenicu da su jezik i pismo jedan od najvažnijih dijelova kulturnog nasljeđa i pitanje identiteta i opstanka svakog naroda, pa tako i srpskog. Štiteći ćirilicu Srbi štite kulturu, tradiciju i svoje postojanje, jer nijedno pismo u svijetu nije toliko puta ukidano kao ćirilica - istakao je Lučić.

On je dodao da su na ćirilici pisana neka od najljepših djela srpske književne baštine, kao i mnogobrojni istorijski dokumenti koji kao takvi predstavljaju svjetsko kulturno bogatstvo koje svjedoči o viševjekovnom nasljeđu.