latinica  ћирилица
27/09/2021 |  10:32 ⇒ 10:38 | Autor: SRNA

Hrvatska: Popisano više od 1,42 miliona građana

Više od 1.420.000 građana popisano je u Hrvatskoj metodom samopopisivanja elektronskim putem, koje je moguće još danas, a sutra će na teren izaći gotovo osam hiljada popisivača koji će ići od vrata do vrata.
Zagreb (izvor: www.eufest.com) -
Zagreb (izvor: www.eufest.com)

Direktor Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj Lidija Brković navela da je zbog velikog interesovanja tokom jučerašnjeg dana došlo do usporavanja rada sistema, pa je iz tog razloga, i s obzirom na to da su brojni građani kontaktirali Zavod, donesena odluka da se faza samopopisivanja produži još danas, javlja HRT.

- Posebno nas raduje da je uspješno popisano više od 1.420.000 građana. To je u skladu sa našim očekivanjima, rekla bih i iznad očekivanja - rekla je Brkovićeva.

Ona je pozvala sve građane, koji su juče počeli ili koji nisu stigli, da to učine do ponoći, a to znači da će faza terenskog popisivanja započeti sutra.

Popisivači će sutra izaći na teren da bi popisali one koji se nisu samopopisali i da preuzmu kontrolnu šifru od onih koji to jesu učinili.

- Za one koji su se samopopisali, a žele promijeniti neke svoje iskaze, moći će to učiniti kada popisivač dođe na vrata da preuzme šifru - dodala je ona.

Državni zavod za statistiku u Hrvatskoj sprovodi popis stanovništva u dvije faze. Prva faza počela je 13. septembra, samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sistavu "e-građani".

Ovo je prvi digitalni popis koji se na području Hrvatske sprovodi na ovakav način, a građani su sami mogli odabrati kako se žele popisati.

Od sutra do 17. oktobra popisivači izlaze na teren i popisaće sve koji se nisu samostalno popisali.

Popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese domaćinstva, te popisuju osobe, domaćinstvo i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.

Popisivači će imati majice i maske sa obilježjima "Popis 2021", akreditacije i laptopove, kao i EU digitalne kovid potvrde.

Svaki popisivač zadužiće između 200 i 250 domaćinstava i mora posjetiti sve adrese koje je zadužio. Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno domćinstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog domaćinstva mogu javiti.