latinica  ћирилица
27/09/2021 |  14:24 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Trebinje: Služen pomen vojvodi Nedeljku Vidakoviću (VIDEO)

Brojni saborci, članovi porodice, prijatelji i poštovaoci okupili su se u Trebinju da odaju poštu legendarnom vojvodi Nedeljku Vidakoviću.
Pomen Nedeljku Vidakoviću - Foto: SRNA
Pomen Nedeljku VidakovićuFoto: SRNA

Na Krstovdan 1994. godine na položajima iznad Boračkog jezera kod Konjica, sa dvojicom svojih saboraca, poginuo je u rovu od neprijateljske granate Nedeljko Vidaković, dvadesetosmogodišnji komandant legendarne Bobanske čete.

Čete iz koje su čak 23 borca ugradila život u odbranu Srpske , boreći se na najtežim i najzahtjevnijim položajima.

Dragan Ristić Beli, koji je nakon Vidakovića preuzeo komandu nad Bobanskom četom, rekao je da se nikada neće zaboraviti pogibija vojvode Vidakovića i njegovih saboraca Dragana Slijepčevića, Ljubiše Popovića koji su stradali od iste granate, kao i najmlađeg pripadnika ove jedinice Aleksandra Masleše koji je od posljedica ranjavanja preminuo u januaru 1995. godine.

Pored spomenika slavnom ratnom heroju služen je pomen, upaljene svijeće , i položeno cvijeće.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije grada Trebinja Dejan Bodiroga rekao je da se na današnji dan prisjećaju poginulih boraca Bobanske čete ali i svih boraca koji su stradali za Republiku Srpsku.

U ratu je , takođe kao pripadnik "Bobanske čete", poginuo i Nedeljkov brat Sava , a za svoje zasluge u odbrani i stvaranju Republike Srpske, "vojvoda Neđo" odlikovan je ordenom Miloša Obilića.