latinica  ћирилица
27/09/2021 |  15:25 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Probuditi interesovanje za učenje jezika (FOTO)

Narodna i univerzitetska biblioteka u Banjaluci danas brojnim aktivnostima obilježava Evropski dan jezika, s ciljem da kod publike svih uzrasta probude interesovanje za učenje jezika.
Evropski dan jezika - Foto: Facebook
Evropski dan jezikaFoto: Facebook

Koordinator Evropskog dana jezika Ljubica Milekić rekla je Srni da im je namjera da kod mladih razvijaju svijest o činjenici da više nije dovoljno znati jedan strani jezik, ali i o izraženoj potrebi za poznavanjem maternjeg jezika.

Ona je navela da su u okviru obilježavanja Evropskog dana jezika dodijeljene i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola u Srpskoj, koji su učestvovali na literarnim i likovnim konkursima.

Milekićeva je istakla značaj konkursa za srednjoškolce o temi "Na posebno te vodim mjesto - kuda poslije korone", čiji je cilj da kod mlađe populacije utiče na razvoj svijesti o prolaznosti neprilika i radovanju putovanjima.

- Osim toga, ideja je da se kroz istraživanje drugih kultura i jezika utiče na razvoj osjećaja pripadanja evropskoj i svetskoj zajednici - rekla je Milekićeva.

Ona je dodala da je, između ostalih aktivnosti, organizovana radionica za profesore stranih jezika "Nastava stranih jezika prema potrebama svakog učenika", kao i Sajam jezika, u okviru kojeg će škole stranih jezika, instituti i jezički centri na štandovima promovisati programe svog rada, ponudu kurseva i kulturne aktivnosti.