latinica  ћирилица
27/09/2021 |  18:11 ⇒ 22:09 | Autor: RTRS

Vlada: Obezbijediti uslugu laboratorije; Šeranić: Kvalitet neupitan (VIDEO)

Vlada Republike Srpske na tematskoj sjednici razmatrala je informaciji o nabavci i korišćenju kiseonika u Univeritetsko-kliničkom centru Republike Srpske i bolnicama u Srpskoj.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

Dat je rok od 48 časova da se pronađe laboratorija koja će provjeriti kvalitet kiseonika. On je neupitan, a insinuacije da se ne radi o medicinskom kiseoniku apsolutna neistina, saopšteno je nakon sastanka resornog ministra sa direktorima bolnica. Isti stav ponovili su i dobavljači, koji kiseonikom snabdijevaju zdravstvene ustanove.

Tematska sjednica u Vladi Srpske.

Na dnevnom redu kvalitet kiseonika koji se koristi u zdravstvenim ustanovama.

Nakon višečasovnog zasjedanja, jasna zaduženja dobili su resorno Ministarstvo, inspekcija i najveća zdrvstvena ustanova u Srpskoj.

- Vlada Republike Srpske zadužuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i UKC-om Srpske, u roku od 48 časova, obezbijedi uslugu laboratorije ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta kiseonika, a u svrhu pribavljanja nezavisne potvrde kvaliteta medicinskog kiseonika koji se koristi u ovoj ustanovi. Zadužuju se Ministarstvo i UKC da o izvršenoj kontroli kvaliteta obavijeste Vladu - navedeno je u saopštenju Vlade.

Direktori bolnica okupili su se kod Alena Šeranića i odbacili insinuacije o kiseoniku kao netačne. Isti kiseonik se, kažu, koristi u klinikama u regionu i u Evropi. Kiseonik, se uz sertifikat o čistoći nabavlja godinama unazad, a podsjećaju i da je on, u pandemiji virusa korona, kod pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, izuzetno važan dio terapije. Potvrđuju to i u dobojskoj bolnici.

- Svi pacijenti koji dobiju kiseonik imaju benefit, mi to vidimo kroz kliničko praćenje pacijenta i ja sam imao kovid, bio na istom tom kiseoniku i mislim da je suludo pričati o štetnosti kiseonika koji se koristi u našim zdravstvenim ustanovama - istakao je Slaviša Ćelić, šef Kovid intenzivnog odjeljenja u dobojskoj bolnici.

Kvalitet tog kiseonika je neupitan, kategoričan je pravni zastupnik četiri kompanije koje kiseonikom snabdijevaju zdravstvene ustanove u Srpskoj, advokat Goran Vasilić. Ističe da su mu predstavnici bijeljinskog Milojević Gilje Gasa, TGP-a iz Petrova, te Krasa i TGT iz Laktaša, dali garancije da je čistoća kiseonika 99,5 odsto.

- Taj kiseonik se dobavlja iz Evropske Unije i prošao je stroge standarde prilikom proizvodnje, transporta i skladištenja u Republici Srpskoj - rekao je Goran Vasilić, advokat.

Vasilić upozorava da bi zbog politizacije nabavke kiseonika, mogla da bude dovedena u pitanje dalja isporuka kiseonika bolnicama i domovima zdravlja u Srpskoj.

- Kiseonik koji je trenutno na tržištu BiH, kod dobavljača u Republici Srpskoj, koji dostavljaju kiseonik zdravstvenim ustanovama, bojim se da zbog pritiska javnosti, ne dođe do raskida ugovora i isporuke u bolnicama, a onda bi eventualno moglo doći do nesagledivih konsekvenci po zdravlje ljudi - dodao je Vasilić.

Da bi se izbjegla situacija da bolnice ostanu bez kiseonika, Vasilić je ponovio zahtjev dobavljača da se izvrši adekvatno uzorkovanje kiseonika koji se koristi u bolnicama, kako bi javnost što prije bila obaviještena o rezultatima analize.