latinica  ћирилица
27/09/2021 |  19:57 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Razbijen balkanski narko kartel, uhapšena 61 osoba

Policija osam evropskih zemalja razbila je balkansku kriminalnu organizaciju koja navodno vodi najveću mrežu distribucije kokaina na kontinentu.
 - Foto: RTS
Foto: RTS

Vlasti su danas saopštile da su uhapsile 61 osobu i zaplijenile više od četiri tone droge.

Policija je zaplijenila i 324 kilograma marihuane, 612.000 evra u gotovini, devet luksuznih vozila i pet motora.

Evropol, policijska agencija EU, saopštila je da je kartel postavio "naftovod za kokain" od Јužne Amerike do Španije i drugih evropskih zemalja.

Grupa koja je "preplavila Evropu kokainom" napadnuta je nakon "međunarodne policijske operacije bez presedana", navodi se u saopštenju Evropola.

Španska policija saopštila je da je banda uključivala nasilne pripadnike paravojnih jedinica i bila je "jedna od najvažnijih kriminalnih organizacija koja djeluje u Evropi".

Krijumčarsku bandu činili su uglavnom državljani Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Španske obavještajne službe vjerovale su da se ovaj kartel ovog proljeća pripremao za "veliki uvoz kokaina" iz Јužne Amerike u Evropu.

Kartel je takođe navodno bio umiješan u pljačke, pranje novca, iznude i otmice, kao i transfere fudbalera u Kolumbiji, radi pranja njihove nezakonite zarade drogom.

Dvojicu vođa grupe Evropol je poznavao kao "mete velike vrijednosti", prenosi "Јuronjuz".

Trogodišnja policijska operacija protiv kartela započela je 2018. godine, a kulminirala je hapšenjima u martu kada je španska policija izvršila istovremene racije u gradovima Taragona, Barselona, Herona i Valensija.

Uhapšeno je trinaest pojedinaca, uključujući dvojicu vođa i policajca koji je sarađivao sa bandom.

U koordinisanu međunarodnu operaciju uključene su agencije za borbu protiv kriminala iz Španije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Kolumbije. Istraga je takođe odvela policiju u Brazil, Dominikansku Republiku i Ujedinjene Arapske Emirate.