latinica  ћирилица
27/09/2021 |  22:15 ⇒ 22:37 | Autor: RTRS

Tegeltija: Ustavni sud BiH izvršio atak na egzistenciju Srpske (VIDEO)

Posljednja odluka Ustavnog suda BiH o šumama u Republici Srpskoj predstavlja direktan atak na samu egzistenciju Srpske, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija, gostujući u emisiji Drugi ugao.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

- Ustavni sud želi da kaže da Srpska nema svoje tijelo i da njene ruke nisu njene i da sve to pripada BiH - kaže Tegeltija.

Tegeltija kaže da, prema odluci suda, "ispada da je to sve Srpskoj dato na korištenje, dok drugačije ne odluči BiH".

- Prema Dejtonskom sporazumu teritorija Republike Srpske pripada Srpskoj. U teritoriju ulaze sva javna dobro, uključujući i poljoprivredni zemljište i šume - jasan je Tegeltija.

Istakao je da je odluka Ustavnog suda politička, a ne pravna.

- Ovo je pokušaj "izvlačenja" teritorija od strane Ustavnog suda - kaže Tegeltija.

Gostujući u emisiji Drugi ugao bivši član Komisije za državnu imovinu Muharem Cero kaže da je titular vlasništva državne imovine BiH, a ne entiteti.

- To je po principu kontinuiteta. S tim da je presuda Ustavnog suda dala pozitivnu obavezu da se reguliše pitanje korištenja imovine. Potrebno je riješiti to zakonom - kaže Cero.

Sagovornici su se složili da postoji problem u interprretaciji Dejtonskog sporazuma.

- Međutim, moramo da intepretiramo onako kako piše. Znači, nadležnosti BiH su taksativno navedene. Naravno, postoji mogućnost i dodatnih nadležnosti. Ali te dodatne nadležnosti može samo da utvrdi PS BiH. Niko nikada nije u nadležnosti BiH stavio svojinsko-imovinske odnose - pojasnio je Tegeltija.

Emisiju Drugi ugao pogledajte i OVDЈE.