latinica  ћирилица
28/09/2021 |  07:35 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

NSRS o izmjeni Uredbe sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Uredbe sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske - po hitnom postupku.
Narodna skupština Republike Srpske (foto: Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Narodna skupština Republike Srpske (foto: Vlada_Srpske)Foto: Twitter

 

 >>> Prenos sjednice možete pratiti na RTRS plus, i našem portalu. <<<

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske kojim se omogućava izdavanje garancija privrednim društvima za izvozne projekte, kao i za domaća privredna društva kada je društvo dobilo posao posredstvom međunarodne javne nabavke.

Ovim zakonskim rješenjem dodatno se stimuliše izlazak na međunarodno tržište navedenim privrednim društvima, a dio njihovog rizika poslovanja bio bi umanjen.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske, o kojem se vodi rasprava u Narodnoj skupštini, omogućava se izdavanje garancija privrednim društvima za izvozne projekte i za domaća privredna društva, kada dobije posao posredstvom međunarodne javne nabavke.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da će se na ovaj način dodatno stimulisati izlazak na međunarodno tržište navedenim privrednim društvima, a dio njihovog rizika poslovanja bio bi umanjen.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas u Banjaluci Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu kojim je propisan način izvršenja budžeta.

Budući da je, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske, pripremljen Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, po hitnom postupku, neophodno je donijeti i ovaj zakon.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas po hitnom postupku Prijedlog rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu, čiji je okvir 4,016 milijardi KM, što je za 221 milion KM, odnosno 5,8 odsto više u odnosu na planirani budžetski iznos.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u završnoj riječi da je rebalans budžeta vrlo značajan dokument za Republiku Srpsku.

--------

Vidovićeva je istakla da je rebalansom budžeta predviđeno izdvajanje 13 miliona KM za MUP Srpske za potrebe kupovanja uniformi za sve policajce Republike Srpske.

--------

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica ocijenio je da se privreda Srpske brže oporavila nego što se očekivalo i istakao da je privredni rast rezultat većih privrednih aktivnosti u Srpskoj. Rekao je da je politika EU i dodatno štampanje 750 milijardi evra imalo uticaj na rast cijena u BiH, regionu, pa i u Republici Srpskoj.

---------

Ministarka finansija Srpske Zora Vidović rekla je da okvir rebalansa budžeta za ovu godinu iznosi 4,016 milijardi KM, što je za 221 milion KM ili 5,8 odsto više u odnosu na planirani budžet.

Navela je da makroekonomski pokazatelji govore da je u prvom tromjesečju ove godine rast BDP-a bio 2,3 odsto, a u drugom tromjesečju 10,1 odsto.

---------

Direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić kaže da je korišteni kiseonik u UKC ispravan.

---------

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je jutros oko osam časova u Univerzitetsko kliničkom centru Srpske referentna laboratorije iz Srbije uzela uzorak za analizu kiseonika.

Višković  je rekao da prilikom nabavke kiseonika u tenderu piše samo riječ kiseonik i pominje se čistoća od 99,5 odsto, što je čistoća za medicinski kiseonik.

Rekao je da u ovom momentu nema bojazni za funkcionisanje i opstanak kompanije Alumina iz Zvornika.

Vlada Srpske obezbijedila više od 40 miliona KM  za razvoj visokog obrazovanja i unapređenje studentskog standarda.

---------

Rebalans budžeta je baziran na bržem oporavku privrednih aktivnosti od očekivanog, što se pozitivno odrazilo na dosadašnje izvršenje budžetskih prihoda, kao i nastavku trendova koji se očekuju do kraja godine, navodi se u obrazloženju Prijedloga rebalansa budžeta.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja.

Na predloženom dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj.

Trebalo bi da budu razmatrani i Nacrt zakona o fiskalizaciji, te Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije.