latinica  ћирилица
28/09/2021 |  07:45 ⇒ 10:45 | Autor: SRNA

Članovi Ekspertskog tima u Dvoru

Članovi Ekspertskog tima BiH posjetiće danas lokaciju bivše kasarne Čerkezovac na području opštine Dvor, planiranu za skladištenje radioaktivnog otpada, rekao je predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević.
Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada - Foto: RTRS
Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpadaFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, u Dvoru će danas biti 10 članova tima, rečeno je Srni.

Dizdarević je naveo da će tokom posjete eksperti imati priliku da vide postojeće stanje objekta koji je planiran za skladištenje radioaktivnog otpada, te da se upoznaju o aktivnostima koje se sprovode na ovoj lokaciji, a u vezi sa ispitivanjima i mjerenjima.

On je rekao da je ovo prva posjeta Ekspetskog tima BiH nakon što je 30. juna u Zagrebu održan sastanak sa predstavnicima Fonda za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuelearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, što je oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una" i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.