latinica  ћирилица
28/09/2021 |  08:28 ⇒ 08:29 | Autor: SRNA

Mitrović: Most u Svilaju veza između EU i BiH

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović istakao je da je otvaranje mosta preko Save u Svilaju veoma bitno i za Hrvatsku i za BiH jer je u pitanju veza dvije zemlje, kao i koridora 5C sa južnim dijelom, odnosno Јadranskim morem.
Vojin Mitrović (Foto: MKPBiH) - Foto: Twitter
Vojin Mitrović (Foto: MKPBiH)Foto: Twitter

- Činjenica je da koridor 5C nije završen, ali je ovo jedan od bitnijih projekata u nizu svih tih dionica koje se tu nalaze -rekao je Mitrović za Nezavisne novine.

Mitrović je podsjetio da ovaj projekat datira još od 2016. godine, kada su započeti radovi.

- Taj projekat konačno se završava, mada je sam most završen prošle godine. Na sjednici Savjeta ministara smo donijeli odluku o dodatnim sredstvima za izgradnju graničnog prelaza, tako da je tada i omogućeno da se ovaj projekat mosta i graničnog prelaza realizuju - naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, sada su i granični prelaz i dionica koja spaja granični prelaz i most završeni, a samo otvaranje je u četvrtak, 30. septembra.

Mitrović je naglasio da je u ovom trenutku urađena privremena prekategorizacija tamošnjeg graničnog prelaza, tako da će on trenutno biti za promet putničkog saobraćaja.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da je na novom graničnom prelazu posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, ima četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu.

- U sklopu novog graničnog prelaza su sagrađeni objekti za smještaj službenika UIO, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke. Prelaz ima i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu - naveli su u UIO.