latinica  ћирилица
28/09/2021 |  09:39 ⇒ 09:46 | Autor: SRNA

Dačić: Ne smije se dozvoliti da Priština vojno osvoji sjever

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je Srbija ne smije da dozvoli da Priština vojno osvoji sjever Kosova i Metohije.
Ivica Dačić (Tanjug/Miloš Milivojević) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Tanjug/Miloš Milivojević)Foto: TANЈUG

- Postoji crvena linija za Srbiju, a to je sjever. Srbija ne smije da dozvoli da Priština vojno osvoji sjever, jer to značiti etničko čišćenje i egzodus Srba. I to je naš nacionalni i državni interes, sve ostalo su manje više detalji - rekao je Dačić za Televiziju K1.

Prema njegovim riječima, očigledno EU ne shvata dovoljno da svaki incident na Kosovu i Metohiji može da eskalira.

On je ukazao da Srbiji niko nije nametnuo da se pregovori o Kosovu i Metohiji vode u Briselu, već je Beograd tražio 2012. godine da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju o prebacivanju dijaloga u Brisel.

- To je bila potpuno pogrešna odluka i omogućila je da sada ne možemo da očekujemo da će neke druge zemlje koje nisu članice EU moći da imaju odlučujućuju ulogu u tome. Mogu da imaju kada se verifikacija dogovora u Briselu prebaci u Njujork, ali na kraju - rekao je Dačić.

On je naveo da u cijeloj Evropi vlada razočarenje kad je riječ o premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju, odnosno njegovim ponašanjem i jednostranim akcijama. On je ocijenio da je Kurti očigledno krenuo putem za koji smatra da će mu donijeti rješenje u njegovu korist.