latinica  ћирилица
28/09/2021 |  10:29 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Višković: Izvršeno uzorkovanje kiseonika na UKC Srpske (VIDEO)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je na sjednici Narodne skupštine da je jutros oko osam časova u Univerzitetsko kliničkom centru Srpske referentna laboratorije iz Srbije uzela uzorak za analizu kiseonika.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

Nada se da će laboratorija završiti analizu u toku dana i tada će biti konferencija za štampu, gdje će se saopšteni svi relevantni pokazatelji.

- Vlada juče nije zasjedala sedam ili osam sati. Sjednica je završena za manje od sat vremena. Vlada je uradila ono što je jedino mogla da uradi, da naredi da se u što kraćem roku, zbog javnosti i građana Srpske uradi analiza. Ne možemo se baviti spekulacijama i poluistinama - rekao je Višković na sjednici NSRS.

Višković je rekao da prilikom nabavke kiseonika u tenderu piše samo riječ kiseonik i pominje se čistoća od 99,5 odsto, što je čistoća za medicinski kiseonik.

- Ako meni ne vjerujete, morate vjerovati direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku koji je izdao rješenje Firmi TNT tehnogas za stavljanje lijeka u promet - naveo je  on.

Prema njegovim riječima, u rješenju, koje je potpisao Zolak, piše da se medicinski gas čija je čistoća 99,5 odsto primjenjuje kao lijek u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog karaktera.

On je naveo da je problem nastao 2018. godine, kada je Zolak pokušao da nametne novi pravilnik za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Vlada Republike Srpske juče je na tematskoj sjednici razmatrala informaciju o nabavci i korištenju kiseonika u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i bolnicama u Republici Srpskoj.