latinica  ћирилица
28/09/2021 |  12:41 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Bijeljina: Najgledanija "Komedija ometena u razvoju"

Najigranija i najgledanija predstava Gradskog pozorišta Semberija u Bijeljini "Komedija ometena u razvoju" biće opet pred bijeljinskom publikom u petak, 1. oktobra.
Komedija ometena u razvoju - Foto: SRNA
Komedija ometena u razvojuFoto: SRNA

Predstavu je prema tekstu Milivoja Mlađenovića režirao Dušan Tuzlančić, a u njoj igra kompletan ansambl najmlađeg pozorišta u Republici Srpskoj.

Glumac Ivan Petrović je na Danima Zorana Radmilovića prošle godine nagrađen Zoranovim brkom za glavnu ulogu u ovoj predstavi, a prošle sedmice se bijeljinski ansambl predstavio kruševačkoj publici u okviru Dana Srpske u Srbiji i nagrađeni su izuzetno dugim aplauzom sa nekoliko biseva.

- Zaigrati bilo koju predstavu u pozorištu pred kojim stoje biste Ljubinke Bobić, Miodraga Petrovića Čkalje, Radmile Živković, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića i Đuze Stojiljkovića - nije poštovanje, to je obaveza, pa ako hoćete i strah od takvih džinova glume. Nismo imali pravo da budemo ni osrednji, a kamoli loši - kaže Petrović za nastup te večeri.

Iako je do sada najigranija i najgledanija predstava, interesovanje publike u Bijeljini za "Komediju ometenu u razvoju" i dalje ne jenjava, a tajna predstave je, prema riječima glumca Igora Kajmakovića, da je svako igranje svojevrsna premijera, a ne repriza.

- Kako se nova predstava približi, pisac i reditelj mi, poput Majkrosofta, redovno šalju ažuriranje, apdejt koji opterećuje memorijske kapacitete, ali predstavu čini svježom, aktuelnom. Uz to, neke stvari se rode i na licu mjesta, u interakciji između nas - ističe Kajmaković, koji u predstavi tumači lik Tipičnog Seljačine i sigurno je jedan od "bisera" ove predstave.

Glumac Mihailo Maksimović koji tumači brata Јovana, sveštenika i najboljeg druga glavnog junaka, navodi da poznaje ljude koji su ovu predstavu gledali pet i više puta i da su upravo oni najveća obaveza za ansambl koji se trudi da tako vjernoj publici ponudi uvijek nešto novo.

- Moj lik je u ljetnjoj pauzi pretrpio kvalitetnu dopunu, što će publika imati priliku da vidi u novoj pozorišnoj sezoni. Radujem se svakom novom igranju ove predstave - kaže Maksimović.

Reditelj Dušan Tuzlančić napominje da "Komedija ometena u razvoju" nije pravljena da bude spektakl i da nije pretenciozna.

- Pravljena je da priča o nama, našim slabostima i glupostima. I po mogućnosti, da se što manje laže u njoj. Možda su ljudi željni glasno izgovorene istine - poručuje Tuzlančić.