latinica  ћирилица
28/09/2021 |  12:48 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Kostrešević: Saradnja sa Europolom ključan faktor u borbi protiv organizovanog kriminala

Međunarodna policijska saradnja u oblasti suzbijanja kriminala Policije Republike Srpske sa drugim policijama je dobra i svakako da je to nešto na čemu treba stalno raditi jer bez razmjene informacija i zajedničkog operativnog rada, nema ni dobrih rezutata, izjavio je direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević na sastanku sa policijskim atašeima 12 zemalja i predstavnicima Evropske unije u Trebinju.
Direktor policije sa policijskim atašeima 12 država u Trebinju - Foto: RTRS
Direktor policije sa policijskim atašeima 12 država u TrebinjuFoto: RTRS

Policijski atešei Njemačke, Francuske, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Velike Britanije, Srbije, Slovenije Švedske, Španije, Švajcarske i predstavnici Delegacije Evrpske unije iz BiH i Srbije posjetili su danas Policijsku upravu Trebinje, gdje su između ostalog obišli i Јedinicu žandarmerije PU Trebinje i upoznali se sa radom sistema video nadzora na području grada Trebinja.

Direktor policije se osvrnuo na to da je ključan faktor u borbi protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima, saradnja sa Europolom, te izrazio nadu da će i Zajednička kontakt tačka BiH za saradnju sa Europolom konačno početi sa radom, pošto su svi preduslovi ispunjeni, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

- Republika Srpska i MUP Srpske preduzimaju niz aktivnosti na polju migracija. Za ovu problematiku formirano je i Koordinaciono tijelo Vlade koje prati, analizira i daje zaključke nadležnim isntitucijama u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti na području Srpske, a da se pri tome ne ugrožavaju ljudska prava samih migranata - izjavio je Kostrešević.

Kostrešević je podsjetio da policijski službenici MUP-a Srpske na osnovu potpisanog Sporazuma o saradnji sa Graničnom policijom BiH pružaju ispomoć Graničnoj policiji u zaštiti istočne granice koja se zavisno od migrantskog pritiksa kreće i do 180 policijskih službenika na terenu.