latinica  ћирилица
28/09/2021 |  12:57 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Zaharova: Pozvati Prištinu da povuče vojsku sa sjevera Kosmeta

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO u EU da hitno pozovu vlasti samoproglašenog Kosova u Prištini da povuku snage sa sjevera Kosova i Metohije i spriječe eskalaciju situacije.

Portparolka Ministarstva Marija Zaharova saopštila je da je Rusija zabrinuta zbog razvoja događaja na Kosovu i Metohiji.

Prema njenim riječima, situacija na Kosmetu se razvija po scenariju "sa lošeg na lošije".

Patrole Kfora stigle su ranije danas na administrativni prelaz Јarinje koji razdvaja centralnu Srbiju od sjevernog dijela Kosova i Metohije, podsjeća Sputnjik.

Helikopteri Kfora u dva navrata su juče nadlijetali Јarinje i Brnjak, kao i sjever Kosova i Metohije, a iz ove formacije su poručili da pomno prate situaciju na cijelom samoproglašenom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola, uključujući i sjever.

Srbi deveti dan ne odustaju od mirnog protesta, nezadovoljni raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Јarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica.

Grupa od petnaestak Srba iz opština na sjeveru Kosova i Metohije napadnuta je juče u južnom dijelu Kosovske Mitrovice. Niko nije teže povređen iako su neki napadnuti flašama i noževima.

Prištinska agencija za civilnu registraciju objavila je podatak da je od 20. septembra, kada je uvedena mjera izdavanja privremenih tablica, do danas izdala nešto više od 10.000 tablica, uglavnom, na prelazima, a dio i na teritoriji sjevera Kosova i Metohije, ali da je najveći broj tablica izdat na administrativnom prelazu Merdare.

Specijalne jedinice policije - Rosu samoproglašenog Kosova raspoređene su od 20. septembra na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom.