latinica  ћирилица
28/09/2021 |  12:59 ⇒ 13:01 | Autor: TANЈUG

Geteborg: Policija sumnja na podmetnutu eksplozivnu napravu

Četiri osobe teško su povrijeđene u jutrošnjoj eksploziji i požaru u švedskom gradu Geteborgu, a policija istražuje uzrok eksplozije.
Eksplozija u Geteborgu (foto: Tomas Ohlsson) -
Eksplozija u Geteborgu (foto: Tomas Ohlsson)

Najmanje 25 stanara odvezeno je u bolnicu nakon što je eksplozija izazvala požar u stambenom bloku u četvrti Anadel, u centru grada. Vatrogasci su izvukli ljude iz zgrade dok je sivi dim kuljao iz stepeništa i prozora.

Tri žene i jedan muškarac zadobili su teške povrede, a policija je saopštila da je pokrenula istragu.

- Vjerujemo da je eksplodiralo nešto što nije prirodnog uzroka - izjavio je portparol policije Tomas Fuksborg, dodajući da je nešto "vjerovatno" postavljeno na mjesto eksplozije.

Naveo je da požar još uvijek nije pod kontrolom, ali da su stanari evakuisani. Hitne službe saopštile su da rade na gašenju požara u stambenoj zgradi, a odbacili su mogućnost curenja gasa.

Švedska se posljednjih nekoliko godina bori sa sve većim brojem kriminalnih bandi, pri čemu rivalske grupe često koriste eksploziv i vatreno oružje kako bi "poravnali račune". Јedan ovogodišnji izvještaj je pokazao je da je Švedska u posljednje dvije decenije od jedne od zemalja sa najnižom stopom nasilja u Evropi postala jedna od zemalja sa najvećom stopom.