latinica  ћирилица
28/09/2021 |  13:08 ⇒ 13:09 | Autor: SRNA

Stefanović: Srbija mora pamtiti heroje Majora Tepića i Stojadina Mirkovića

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa porodicama majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su herojski poginuli 29. septembra 1991. godine, braneći vojno skladište ЈNA od hrvatskih jedinica.
Nebojša Stefanović (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Nebojša Stefanović (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Na sastanku, kojem su prisustvovale kćerka majora Tepića Tanja Tepić Rosić i majka vojnika Stojadina Mirkovića Anka, Stefanović je istakao da Srbija mora pamtiti ove heroje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Ne samo naša deca, već i buduće generacije, moraju znati ko su bili najveći među nama i koliko je njihovo junaštvo bilo. Oni su žrtvovali svoje živote bez razmišljanja za otadžbinu i za naš narod i zato smo im dužni da se sećamo, da brinemo o njihovim porodicama i da njihova imena i njihova dela nikada ne prekrije zaborav - rekao je Stefanović.

Septembra 1991. godine major Tepić branio je sa grupom vojnika skladište "Barutana" u šumi Bedenik kod Bjelovara koje su napadale snage ZNG-a Hrvatske u namjeri da se domognu municije i eksploziva.

Shvativši da postoji opasnost da sredstva koja su mu povjerena padnu u ruke neprijatelja, major Tepić aktivirao je detonator i uništio skladište i tom prilikom i sam svjesno izgubio život.

Neposredno prije toga, major Tepić naredio je svojim vojnicima da se sklone, ali je tu naredbu odbio vojnik Mirković, nastavivši da dejstvuje po hrvatskim snagama koje su ga ubrzo smrtno ranile, navedeno je u saopštenju.

Sutra se navršava punih 30 godina od stradanja dvojice heroja.

Major Tepić posthumno je odlikovan Ordenom narodnog heroja, što ga čini posljednjim narodnim herojem Јugoslavije, a vojnik Stojadin Mirković Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.