latinica  ћирилица
28/09/2021 |  13:34 ⇒ 13:34 | Autor: SRNA

Za primarnu poljoprivrednu proizvodnju 1,25 miliona KM

EU će kroz projekat "EU for agri" podržati 16 poljoprivrednika i preduzeća u BiH sa 1,25 miliona KM bespovratnih sredstava s ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobre prakse, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Јavni poziv za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH je treći koji je objavljen putem ovog projekta kako bi se podržao ruralni razvoj, pogotovo dok traje pandemija kovida 19 i oporavak od krize koju je prouzrokovala, saopšteno je iz Razvojnog programa UN /UNDP/.

Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, koji je bio otvoren od 7. decembra prošle do 15. februara ove godine stiglo je 227 prijava, a propisane uslove je ispunilo 16.

Odabrani projekti su predložili investicije ukupne vrijednosti 1,82 miliona KM, od čega će projekat "EU for agri" finansirati 1,25 miliona KM.

Јavni poziv bio je otvoren za fizička lica, preduzetnike, zadruge i preduzeća koja se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u sektorima: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća i proizvodnja jaja.

Svaki podnosilac mogao je aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 30.000 KM do 200.000 KM bez poreza na dodatu vrijednost, te je morao obezbijediti vlastito sufinansiranje minimalno 35 odsto od ukupnog iznosa investicije, izuzev za sektor proizvodnje voća i povrća, gdje vlastito sufinansiranje iznosi minimalno 20 odsto.

Projekat "EU for agri" nastaviće sa podrškom poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH, a do kraja godine očekuje se objavljivanje novih javnih poziva za investicije namijenjene konkurentnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH, navodi se u saopštenju.

Lista korisnika koji su ispunili kriterijume javnog poziva dostupna je na veb-stranici projekta /eu4agri.ba/.

"EU for agri" je četvorogodišnji /2020-2024/ projekat čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i podsticanje ruralne ekonomije u BiH. Projekat je vrijedan 20,25 miliona evra i finansira ga EU sa 20 miliona evra, a sufinansiraju sa 250.000 evra i sprovode UNDP i Češka razvojna agencija.