latinica  ћирилица
28/09/2021 |  13:58 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Kovid propusnice nisu magični metak

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je država spremna da uvede kovid propusnice, ali da su one samo način da se, prije svega mladi, vakcinišu i da propusnice nisu nikakav "magični metak" za rješavanje situacije sa pandemijom kovida 19.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Mi smo spremili sve za kovid propusnice. Јa ću razgovarati još, da vidim da li ćemo ići na to. Ali, čujem na različitim medijima i od raznih eksperata, različite informacije i poglede na stvari - rekla je Brnabićeva novinarima u Vinči na konstataciju da je prije 16 dana najavila uvođenje kovid propusnica, ali da takva odluka još nije donijeta.

Istakla je da kovid propusnice nisu "srebrni ili magični metak" za rješavanje situacije, već su način da se motivišu mladi ljudi da se vakcinišu, kako bi mogli da idu u klubove, kafiće, restorane.

- Јedini odgovor na sve ovo je vakcinacija. Ponovo pričamo o mjerama, propusnicama, svemu što nije ključno u rješavanju pandemije. Ključne su vakcine, prva i treća doza - rekla je Brnabić.

Premijerka je navela i da je u Srbiji vakcinisano 53,4 odsto punoljetne populacije, ali da je u uzrastu od 18 do 30 godina vakcinisano 21,4 odsto, što je, kaže, poražavajuće, jer je to stvar građanske solidarnosti i zaštite onih koji iz različitih razloga ne mogu da se zaštite.

Dodala je i da su, nažalost, svjedoci toga da i mladi umiru, jer su nevakcinisani.

- Prije dva dana preminuo je mladić star 24 godine, bez drugih oboljenja, nije bio vakcinisan. I žena koja je imala 31 godinu, majka dvoje djece, bez pridruženih bolesti i bez vakcine. To su sve životi koji su mogli da se spasu - rekla je Brnabić.

Ona je ponovila da država ne može da uvede obaveznu vakcinaciju, već moramo da se oslonimo na sopstvenu svijest da je važno da se zaštitimo.

Dodaje da je država svoj dio posla uradila, među prvima nabavila vakcine, četiri različita proizvođača, a uskoro stiže i peta, Moderna, ali i ponovila da ima nešto i do individualne odgovornosti.

- Nigdje nije zapelo, razmišljamo o tome (kovid propusnicama) - rekla je ona.