latinica  ћирилица
28/09/2021 |  14:04 ⇒ 14:05 | Autor: B92

Vujošević: Težak posao pred Pešićem

Bivši trener Partizana i nekadašnji selektor reprezentacije Duško Vujošević prokomentarisao je izbor Svetislava Pešića za novog selektora Srbije.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Pešić je zamijenio Igora Kokoškova koji je poslije neuspješnih kvalifikacija za Olimpijske igre napustio i klupu Fenerbahčea i vratio se u NBA ligu kao pomoćni trener Dalas Meveriksa.

- Smatram da je kada se priča o saradnji KSS i Igora Kokoškova obostrano propuštena prilika. On je mogao da bude dugotrajno rješenje na tom mjestu. Imao je taj potencijal, prije svega mlad je čovjek koji ima mnogo iskustva i znanja. Žao mi je što se saradnja završila na takav način. Pešić je veoma dobro rješenje, jer svi smo upoznati da je vrlo teško voditi klub Evrolige i reprezentaciju. Selekcija Srbije treba da ima takvo ime i autoritet - rekao je Vujošević za portal Bhbasket.

Pešić će voditi Srbiju u kvalifikacijama za Mundobasket, te na Evrobasketu 2022. godine. Sa njim je srpska selekcija osvojila posljednja dva zlata – Evrobasket 2001. i Mundobasket 2002.

- Pešić je u toj situaciji, u životnoj dobi, obezbijedio je u svakom smislu svoju egzistenciju. Nije neko ko će da trči za prvom ponudom u Evroligi. Pešić, bez obzira na godine jer one nisu mjera, poznavajući ga, znam da će sa potpunom energijom posveti radu u Savezu. Neće to biti samo rad na terenu već tokom cijele sezone u smislu kontakta sa igračima. Potom organizacije turnira, rada sa mlađim selekcijama. Po svojoj priprodi neko je ko želi da sve to kontroliše. Po mom mišljenju zaista jako dobro rješenje - smatra Vujošević.

Јedan od glavnih zadataka za Pešića biće rješenje situacije sa Nikolom Јokićem.

- Težak posao je pred njim. Prvo treba sa Јokićem napraviti kontakt, on ima želju da igra. Međutim, ne da samo dođe na pripreme i čašćava nas svojim prisustvom, nego da bude dio tima. Vrijeme je za smjenu generacija, tu je odgovornost na Pešiću, on donosi odluke. Želim mu sve najbolje u radu - izjavio je Vujošević.