latinica  ћирилица
28/09/2021 |  15:38 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Eksperti iz BiH posjetili lokaciju planiranu za odlagalište (VIDEO)

Na lokaciji planiranog skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj danas prvi put članovi Ekspertskog tima iz BiH.
Posjeta Trgovskoj gori (foto: ustupljene fotografije RTRS-U) -
Posjeta Trgovskoj gori (foto: ustupljene fotografije RTRS-U)

Obišli su i vidjeli u kakvom je stanju objekat na ovoj lokaciji u neposrednoj blizini Novog Grada.

Upozoravaju na opasnost od odlaganja radioaktivnog otpada. Hrvatska strana tvrdi da će sve biti urađeno u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Skladištu radioaktivnog otpada nije mjesto u neposrednoj blizini Parka prirode "Una" i državne granice, jedinstveni su članovi Ekspertskog tima. Za njih je to potencijalna opasnost.

- Zemljotresi koji su se desili u neposrednoj prošlosti, prije samo godinu dana, otvaraju nam neku sliku, drugu, sa aspekta povećanja seizmičnosti - naglasio je Neđo Đurić, stručnjak za oblast geologije.

- Problem je blizina rijeke Une, koja je veliki recipijent i koja bi bilo kakvu potencijalnu opsanost, odnosno incidentno zagađenje prenijela na velike udaljenosti - kaže Natalija Samardžić, stručnjak za oblast hidrogeologije.

Najavljuju da će se sastati i sa predstavnicima kompanija koje rade geološka, hidrološka i ostala istraživanja.

- Ekspertski tim je formiran i da prati te aktivnosti kako bi svoje primjedbe na vrijeme dao i svakako odreagovao na sve ono gdje uoče neke nedostatke i eventualno nešto u tim radovima što bude nešto nije još do kraja istraženo i dorađeno - rekao je Emir Dizdarević, predsjedavajući Ekspertskog tima.

Ukoliko Hrvatska počne skladištenje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori najugroženije će biti područje Novog Grada.

- Vidjeli smo i te objekte, radi se o klasičnim vojnim hangarima. Činjenica je da je prošlo dosta vremena od njihove izgradnje. Oni više sigurno nisu u onakvom stanju kao kad su bili novi - ističe Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Istraživanja će pokazati da li je Trgovska gora pogodna lokacija, tvrde u nadležnom hrvatskom fondu.

Ako to bude slučaj, ističu da protivljenje lokalne zajednice neće biti uzeto u obzir.

- Po završetku studije uticaja na okolinu, u skladu sa ESPO konvencijom, mi predajemo kompletnu dokumentaciju preko nadležnih ministarstava na način da susjedna država može pregledati način kako smo mi sagledali, zašto to tako gradimo, koju su to sigurnosni elementi uzeti u obzir i mogu davati na to primjedbe, pitanja na koje smo mi dužni odgovarati - kaže Hrvoje Prpić, direktor Fonda za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško".

U Hrvatskoj očekuju da bi skladištenje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori moglo da počne za dvije godine.

Trebalo bi da bude odloženo oko tri hiljade kubnih metara nisko i srednje radioaktivnog otpada.