latinica  ћирилица
28/09/2021 |  16:43 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Dodik: SNSD će zatražiti održavanje posebne sjednice Narodne skupštine (VIDEO)

SNSD će zatražiti održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, gdje ćemo poseban akcenat imati na odluke Ustavnog suda BiH, rekao je srpski član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

- Ustavni sud BiH se ponašta neustavno. Naš prijedlog će biti da se odbace svi zakoni izvan Dejtonskog sporazuma, a da se nekim poput SIPA da razuman rok da u nekoliko dana napuste prostor Republike Srpske - istakao je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Istakao je da odnos prema funkciji visokog predstavnika u BiH ostaje ista.

- On ne postoji. Svaka njegova odluka za nas je ništavna, i niko sa njim neće razgovorati. Može da radi šta hoće, ali njegove odluke nemaju nikakvu snagu. Ostalo je još malo borbe daga diskvalifikujemo u cijelosti i to ćemo i uraditi -istakao je Dodik.

Što se tiče rada u zajedničkim institucijama, Dodik je ponovio da že SNSD nastaviti da se ponaša u skladu sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske.

Istakao je da se neće odlučivati u Predsjedništvu BiH, PS BiH i Savjetu ministara, osim u vezi se privremenim finansiranjem zajedničkih institucija.

- Ova odluka je u interesu Republike Srpske, jer će to omogućiti plate za 7.000 ljudi iz Srpske, zaposlenih u zajedničkim institucijama - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, aktivnosti u vezi sa sjednicom Parlamenta Srpske korodinisaće sa koalicionim partnerima i drugim poliitičkim partijama.

SNSD je odlučio i da ne nastavi rad u zajedničkoj komisiji za Izborni zakon BiH, jer nisu stvoreni uslovi da tamo radi i odbacuje se svako posredovanje.

- Kako prihvatiti poredovanje Palmera (američkog izaslanika za Balkan) koji dolazi iz zemlje gdje su sumnjiva dva izborna kruga i sada nama treba da određuje šta treba da se radi - upitao je Dodik i dodao da nema rješavanja pitanja u vezi sa Izbornim zakonom dok se ne sredi sveukupna situacija u BiH.