latinica  ћирилица
28/09/2021 |  16:57 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Dodik: Obezbijedićemo dovoljne količine kiseonika (VIDEO)

Obezbijedićemo dovoljne količine kiseonika za Srpsku i to je prioritet, rekao je srpski član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik.
Milorad Dodik (Foto:  D. Pozderović) -
Milorad Dodik (Foto: D. Pozderović)

Dodik je istakao da kiseonik kojim se upotrebljava u bolnicama u Srpskoj zadovoljava sve evropske standarde.

- Kiseonik se upotrebljava i u porodilištima, i u domovima zdravlja širom Srpske. Građani moraju da imaju povjerenja u naše zdravstvene ustanove. Kiseonik je isti onaj koji se koristi u Milanu, Minhenu, Beču. Obezbijedićemo dovoljno kiseonika, i građani Republike Srpske nemaju potrebe da se brinu da ga neće biti - naglasio je Dodik, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Dodik ističe da nema sumnje da je korišćen ispravan kiseonik i snabdijevanje UKC-a Republike Srpske kiseonikom neće biti ugroženo.

 

Dodik je poručio da će pozvati direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka i pitati ga kako će da riješi problem sa kiseonikom, koji je on dodatno problematizovao.

Prema Dodikovim riječima, tvrdnje da se neko truje kiseonikom, koji se dobavlja, sa sertifikatima evropskih proizvođača, apsolutno je nešto što je stvorilo paniku.

- Mogu to da razumijem, jer ovdje još od vremena 12 beba nije zabilježen nijedan zastoj i sada je neko našao da napravi opštu harangu, koja ničemu ne služi - naglasio je Dodik.

Dodik tvrdi da sada predstavnici PDP-a govore kako znaju ljude koji su umrli, a ne pominju da je njihov lider Branislav Borenović koristio taj isti kiseonik.

- I ja sam koristio taj kiseonik, iza mene je bila cijev na koju je bio nakačen instrument preko kojeg sam koristio kiseonik. Nije bilo nikakve razlike, svi smo primali isti kiseonik, i ja sam iz toga izašao živ i zdrav, kao i Borenović, koji se poslije zahvaljivao osoblju UKC-a - podsjetio je Dodik.

On je rekao da je ovo ponašanje šarlatana, koji pokušavaju da skrenu pažnju na svoje performanse.

- Sve više uviđamo da nije bilo ni proceduralnih problema i da je to sve spekulacija, kao i da je pominjana firma imala rješenje. BiH nema laboratoriju koja može da ocjenjuje kvalitet kiseonika, tako da u BiH, a time i u Republici Srpskoj, vrijedi sertifikat koji su izdavali proizvođači sa prostora EU. Ti sertifikati vrijede svugdje u EU, samo nisu dovoljni ljudima iz PDP-a - istakao je Dodik.

Dodik je ukazao na činjenicu da se taj kiseonik koristi i za potrebe porodilišta, ali domova zdravlja u Srpskoj, te upitao opoziciju zašto nije reagovala što njihovi direktori domova zdravlja koriste taj isti kiseonik.