latinica  ћирилица
28/09/2021 |  19:17 ⇒ 29/09/2021 | 09:07 | Autor: RTRS

Arsenal oružja kod Bošnjaka u Novom Goraždu (VIDEO)

Pronalazak veće količine oružja i druge vojne opreme u kućama Bošnjaka povratnika u Novo Goražde, uznemirio je stanovništvo srpske nacionalnosti te opštine, naslonjene na Kanton Goražde.
Oružje - Foto: RTRS
OružjeFoto: RTRS

Iz Policijske uprave Foča, čiji su pripadnici u saradnji sa Policijskom upravom Istočno Sarajevo i Upravom za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Republike Srpske tokom vikenda obavili pretres i pronašli puške i municiju, poručuju da nema razloga za zabrinutost.

RTRS saznaje da se lica kod kojih je pronađeno oružje bave lovom.

Istraga tek treba da utvrdi da li je oružje imalo i drugu namjenu.

U iznenadnom pretresu kuća braće Dževada, Ifeta i Ahmeta Ćosovića u Novom Goraždu, obavljenom po nalogu OT Istočno Sarajevo, policija Republike Srpske pronašla je i privremeno oduzela 12 pušaka, 3 pištolja, deset optičkih nišana, tromblonski nastavak za automatsku pušku, pet vojničkih bajoneta, 2.000 metaka raznog kalibra i šest oružanih listova.

- Određeni broj pušaka i pištolja su pod dozvolom, međutim još traju istražne radnje i rano je govoriti, ali dosadašnjom istragom smo utvrdili da četiri puške i dva pištolja drže bez zakonitog uporišta. Pored navedenog, pronađena je ručna bomba M75 čije držanje građanima svakako nije dozvoljeno - precizirao je Velimir Krstović, načelnik PU Foča.

U Novom Goraždu su uznemireni.

Pitaju zašto su braća Ćosović, koji su se davno vratili na svoja imanja, gomilali toliko oružje. Poznaju ih kao lovce. Ipak, ističu da pronađeno oružje i oprema uveliko prevazilazi potrebe lova.

- I pored vraćenog povjerenja sa komšijama Bošnjacima, pojavljuje se ova ratna oprema u većim količinama. Јest da su ova dvojica lovci registrovani u lovačkom udruženju, ali za lov je potrebna jedna puška, a ne bombe, vojnički noževi i druga oprema. I više ljudi me pitalo šta se ovo dešava, s obzirom na to da smo naslonjeni na Goražde, da li smo bezbjedni - kaže Vitomir Mastilo, predsjednik Boračke organizacije Novo Goražde.

- Što se tiče straha, rekao bih da nema bojazni ni za bilo kakav vid uznemirenosti - zaključuje Krstović.

Početkom godine Dževadu Ćosoviću uginulo je stado ovaca što mu je bio jedini izvor prihoda.

Tada su mu u pomoć, između ostalih, pritekli Naser Orić, Nihad Aličković, pa nije izostalo i slikanje sa ratnom zastavom tzv. ARBiH na njegovom imanju u Republici Srpskoj.