latinica  ћирилица
28/09/2021 |  20:39 | Autor: SRNA

Prijedlog KFOR-a odbijen jer ne žele da sjever postane srpski geto

Gradonačelnici četiri opštine sa sjevera Kosova ponovili su danas da, uz konsultacije sa narodom, nije prihvaćen prijedlog KFOR-a da se albanski specijalci u blizini Јarinja i Brnjaka zamijene vojnicima KFOR-a, a da jednostrana odluka Prištine o oduzimanju srpskih tablica i ugrožavanje slobode kretanja ostane na snazi.
KFOR na Јarinju (Foto: kosovo-online.com) -
KFOR na Јarinju (Foto: kosovo-online.com)

U saopštenju dostavljenom medijima ističe se da im je želja da na ovaj način spriječe dezinformacije koje plasira Priština kako bi "opravdala podizanje tenzija u srpskim opštinama na sjeveru Kosova i Metohije i slanje do zuba naoružanih formacija".

- U konsultaciji sa našim građanima smo ovakav prijedlog jednoglasno odbili. Naš narod i mi, njegovi predstavnici, nismo spremni da se saglasimo sa namjerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrijednost moderne Evrope decenijama unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima - navodi se u saopštenju načelnika opština sa sjevera.

U saopštenju se ističe da će narod na protestima u Јarinju i Brnjaku ostati koliko god bude potrebno, jer se ne mire sa namjerom Prištine "da ih stave u kaveze".

- Laž je da nas pogađa nacionalnost onoga ko nam skida tablice, već sama namera da se one skinu. Pa ma koju uniformu taj neko nosio. A prisustvo do zuba naoružanih specijalaca koji prebijaju goloruke Srbe je razlog za masovnost i istrajnost našeg naroda u borbi za pravo na slobodu kretanja. Zato još jednom pozivamo Prištinu da vrati stanje na period pre 20. septembra ove godine, povuče svoje do zuba naoružane formacije i kroz dijalog sa Beogradom pronađe odgovarajuće rješenje - poručili su gradonačelnici Sejverne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Prema njihovim riječima, sve drugo će samo podgrijati ionako usijanu situaciju koju "teškom mukom naši predstavnici drže pod kontrolom, dok sa druge strane se naš narod maltretira od ROSU specijalaca".

Srbi deveti dan ne odustaju od mirnog protesta, nezadovoljni raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Јarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica.