latinica  ћирилица
30/09/2021 |  15:31 | Autor: SRNA

Šeranić: Pravilnik za medicinske gasove staviti van snage

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić uputio je danas zahtjev ministru civilnih poslova u Savjetu ministara Ankici Gudeljević da stavi van snage Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove, zbog nezakonitosti člana 50.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Šeranić je u dokumentu naveo da je cilj da se hitno regulišu administrativne procedure za registraciju djelatnosti proizvodnje medicinskih gasova i osiguranje daljeg liječenja i spašavanja života građana Republike Srpske.

- U vezi sa aktuelnom situacijom nedostatka kiseonika u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske i bolnicama u Srpskoj, do koje je došlo usljed postupanja farmaceutskog inspektora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zahtijevamo da s ciljem osiguranja daljeg liječenja građana kojim je neophodan kiseonik u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske hitno preduzmete nadležne aktivnosti i mjere kojim će se omogućiti kontinuirana dostupnost tog lijeka - ističe se u dokumentu.

Šeranić je napomenuo da UKC Srpske na stanju ima kiseonik u količini dovoljnoj za primjenu u naredna 24 časa, te da je u usmenoj komunikaciji sa jedinim privrednim subjektom, koji ima dozvolu za obavljanje proizvodnje kiseonika - medicinskog gasa u BiH, Meser Sarajevo informisan da oni nisu u mogućnosti da obezbijede kontinuirano snabdijevanje zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj naznačenim lijekom.

U dokumentu, koji je danas stavljen javnosti na uvid, podsjeća se da je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH 2018. godine upućen akt Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kojim je traženo brisanje člana 50 Pravilnika o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove.

Tim aktom traženo je uređenje oblasti medicinskih gasova na način da doneseni propisi budu usklađeni sa važećom zakonskom regulativom u oblasti lijekova i na taj način primjenjivi pravnim licima koja obavljaju djelatnosti proizvodnje i/ili prometa na veliko medicinskih gasova.

Stručni savjet Agencije za lijekove BiH 2018. godine usvojio je Pravilnik o dobrim proizvođačkim praksama za medicinske gasove, u kojem su, između ostalog, regulisani uslovi za dobijanje dozvole za proizvodnju medicinskih gasova.