latinica  ћирилица
04/10/2021 |  08:06 ⇒ 08:45 | Autor: RTRS

Grad Zvornik stipendira brucoše Tehnološkog fakulteta (VIDEO)

Danas počinje nova akademska godina u Republici Srpskoj. I ove godine nastavljen je trend pada broja upisanih brucoša na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku. Upisano je tek 30 odsto od planiranog broja. Prvi put, Grad Zvornik će stipendirati brucoše ovog fakulteta.
Zvornik - gradska uprava (Foto:zvornikdanas.com) -
Zvornik - gradska uprava (Foto:zvornikdanas.com)

Najbolje rangiranih 20 studenata prve godine Tehnološkog fakulteta u Zvorniku imaće pravo na stipendiju Grada od po 500 maraka, ako ne ostvaruju pravo na neku drugu stipendiju koju obezbjeđuje Grad. Brucoši moraju biti upisani kao redovni studenti, a odluku o dodjeli sredstava donio je gradonačelnik Zoran Stevanović.

- Na ovaj način želimo smo da pomognemo studentima, a istovremeno da podstaknemo upis na Tehnološki fakultet i promovišemo Grad Zvornik. Svjedoci smo da Grad Zvornik značajna sredstva godinama već ulaže i u predškolsko, osnovno, srednje obrazovanje, a sada i visoko obrazovanje. Ove godine smo uveli tu kategoriju stipendiranja, koja će nadam se ostati i u narednom periodu - rekao je zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović.

Na Tehnološkom fakultetu kažu da je ovo važan korak i prava odluka, naročito u trenutku kada je sve manje studenata. Nadaju se da će stipendiranje brucoša postati praksa i u narednim godinama.

- Ovo je jako značajna odluka opštinskih organa kako za studente koji upisuju Tehnološki fakultet Zvornik, tako i za nas zaposlene na fakultetu. To će sigurno doprinijeti i većem upisu u narednim u narednom periodu. Nažalost, ove godine nastavlja se trend pada prvoupisanih studenata. Prošle akademske godine pad je bio za 50 procenata, ove godine upisali smo samo 30 posto od dozvoljenih. Tako da trend nije dobar - istakao je prodekan za nastavu na Tehnološkom fakultetu Sčavko Smiljanić. 

Iz Gradske uprave su poručili da će i na druge načine pomoći jedinoj visokoškolskoj ustanovi u Zvorniku, jer, kažu, ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost.