latinica  ћирилица
04/10/2021 |  09:49 ⇒ 10:39 | Autor: RTRS

Gajanin: Zaustavljen trend pada upisa studenata (VIDEO)

Zaustavljen je trend pada upisa studenata u Srpskoj. U posljednje četiri godine upisuje se između 2.100 i 2.300 studenata, kaže rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Radoslav Gajanin - Foto: RTRS
Radoslav GajaninFoto: RTRS

- Prvog dana akademske godine, univerzitet u Banjaluci planirao je da upiše 2.700 studenata, a upisano je 2.200. Cijeneći kompletnu situacija, na 80 odsto smo od planiranog, i moramo biti zadovoljni - naglašava Gajanin.

 On je dodao da imaju odličnu saradnju sa Vladom Republike Srpske koja je oslobodila sve studente školarine,

- Za drugi konkurs upis traje do 22. oktobra. Rangiranje kandidata i konačna rang lista biće konačna 26. oktobra, a nastava kreće 1. novembra - dodao je Gajanin.

 Najviše kandidata je ostvarilo pravo upisa na Fakultet bezbjednosnih nauka, Elektrotehnički fakultet, Medicinski fakultet, te studijske programe Predškolsko vaspitanje i Psihologija na Filozofskom fakultetu.

- Studijski program Arhitektura na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, studijski program Matematika i informatika na Prirodno-matematičkom fakultetu, studijski program Engleski jezik na Filološkom fakultetu, te SP Političke nauke na Fakultetu političkih nauka na ovim studijskim programima popunjena su gotovo sva mjesta - rekao je Gajanin.