latinica  ћирилица
04/10/2021 |  15:04 ⇒ 15:09 | Autor: SRNA

Važna podrška Vlade Srbije Manastiru i Muzeju Žitomislić

Premijerka Srbije Ana Brnabić posjetila je danas Manastir i Muzej Žitomislić i tom prilikom pogledala stalnu postavku artefakata od 14. do 19. vijeka.
Ana Brnabić posjetila manastir Žitomislić - Foto: RTRS
Ana Brnabić posjetila manastir ŽitomislićFoto: RTRS

Brnabićeva je rekla da ovi vrijedni artefakti svjedoče o kulturi i duhovnosti na ovom prostoru, saopšteno je iz Fondacije Muzeja Žitomislić.

Iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović rekao je da je posjeta premijerke Srbije veoma važna u smislu podrške Vlade Srbije radu Manastira i Fondacije Muzej Žitomislić.

- Ono što je važno napomenuti da je dolazak premijerke Srbije kontinuitet podrške Vlade Srbije Manastiru i Muzeju. Manastir Žitomislić se bavi međureligijskom i međukulturnom saradnjom na svim nivoima i radujmo se susretu sa svakim čovjekom - rekao je Pavlović.

On je dodao da je Mostar jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u BiH, pa su tako i posjetioci Muzeja i Manastira Žitomislić ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Direktor Fondacije Muzej Žitomislić Dejan Dilberović rekao je da je privilegija i čast da premijer jedne regionalne sile dođe i posjeti ovaj Muzej i da značaj kulturi.

- Premijerka Srbije je tokom posjete pogledala postavku artefakata od 14. do 19. vijeka među kojima su najpoznatije žitomislićke dveri urađene u drvorezu i prekrivene zlatom, rukopisi, knjige, ikone, crkveni materijali, dijelovi službene odjeće iz tog perioda i sve ono što je monaška zajednica sakupljala tokom vijekova - naglasio je Dilberović.

Muzej Žitomislić osnovan je unutar kompleksa Manastira 1858. godine izgradnjom novog konaka i osnivanjem škole.

Obnovljen je 2019. godine i osim stalne postavke artefakata od 14. do 19. vijeka u njemu se organizuju mnogi drugi kulturni događaji.

Komisija za nacionalne spomenike BiH proglasila je cijeli kompleks Manastira sa Muzejom nacionalnim spomenikom.

U Muzeju se nalaze djela različitih ikonopisaca i umjetnika koji svjedoče o međunarodnom iskustvu ove zajednice.