latinica  ћирилица
04/10/2021 |  18:48 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Okolić: Јednostrano prolongirana zajednička vježba na Manjači (VIDEO)

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao da je ministar odbrane Sifet Podžić donio jednostranu odluku da se vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, koja je trebalo da bude održana na Manjači, prolongira i da je to učinio bez konsultacija i saglasnosti sa Predsjedništvom BiH i svojim zamjenicima.
Mirko Okolić - Foto: RTRS
Mirko OkolićFoto: RTRS

On je za RTRS rekao da je održavanje vojne vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije planirano još prošle godine i odobrena od strane Predsjedništva za ovu godinu.

Okolić je istakao da su dogovorene potrebne protokolarne aktivnosti i obezbijeđena sva  dokumenta koja su bila potrebna za jednu takvu vježbu.

- Sada je došlo do jednostrane odluke o prolongiranju ove vojne vježbe. Ministar Podžić je bez saglasnosti i konsultacija sa zamjenicima povukao takav potez - rekao je Okolić i dodao da to nije dobro.

On poručuje da ako se vježba otkazuje ili prolongira, to se ne može učiniti jednostrano nego se te stvari moraju raditi u dogovoru sa partnerskom stranom.

Okolić je naveo da je za prolongiranje vojne vježbe neophodno da postoji saglasnost Ministarstva odbrane Srbije, a da to u ovom slučaju nije obezbijeđeno, te da se bez odluke Predsjedništva BiH ne može donijeti odluka da se vježba ne održi u ovoj godini jer je jedino Predsjedništvo za to nadležno.

On je rekao da je "prolongiranje vježbe terminološka priča", jer ukoliko se vježba ne desi za par dana, a izvjesno je da neće, onda se do Nove godine neće održati, jer tada više neće biti u funkciji ovogodišnji plan vojnih vježbi, već plan za narednu godinu. 

Okolić je naglasio da je Podžić kao razlog za prolongiranje vojne vježbe naveo ono što nije u njegovoj nadležnosti - epidemiološku situaciju i neusvajanje budžeta.