latinica  ћирилица
05/10/2021 |  13:11 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

Tegeltija zatražio od Podžića da stavi van snage Odluku o odgađanju vježbe

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uputio je danas pismo ministru odbrane u Savjetu ministara Sifetu Podžiću sa zahtjevom da stavi van snage Odluku o realizaciji mjera i aktivnosti na organizaciji vojne vježbe "Manjača 21", a kojom se odgađa vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Predsjedavajući Savjeta ministara u pismu je, između ostalog, istakao da razlozi za odgađanje realizacije vojne vježbe "Manjača 21" nemaju uporište, te naveo da će, ukoliko ministar odbrane u Savjetu ministara ne postupi po istom, biti prinuđen da postupi u skladu sa ovlaštenjima predsjedavajućeg Savjeta ministara iz Zakona o Savjetu ministara, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

- Uvažavajući epidemiološku situaciju u BiH, poznato nam je da je u toku ove godine održano nekoliko vojnih vježbi i drugih aktivnosti Oružanih snaga BiH sa partnerskim zemljama i organizacijama na raznim lokacijama u BiH gdje su poštovane sve epidemiološke mjere propisane od nedležnih tijela u BiH. U pogledu finansijskih sredstava, poznato Vam je da je Savjet ministara usvojio Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, čime je omogućeno da Oružane snage BiH nesmetano funkcionišu i izvršavaju zakonom propisane i definisane zadatke iz svoje nadležnosti, kao i da Republika Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vježbe za pripadnike Vojske Republike Srbije, izuzev troškova klase 1 – hrana - ističe se u pismu predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Imajući u vidu sve navedeno, Tegeltija smatra da jednostrano donošenje ovakve odluke od ministra odbrane predstavlja kršenje Zakona o odbrani BiH i da je to neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji.

- Pozivam Vas da odmah stavite van snage predmetnu odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe "Manjača 21", te da me o tome obavijestite - navodi se u pismu Tegeltije.

Predsjedavajući Savjeta ministara o navedenom zahtjevu upoznao je sve članove Predsjedništva BiH.

Povezave vijesti:

Dodik zatražio smjenu Podžića