latinica  ћирилица
07/10/2021 |  14:00 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Dodik: Јedina politika za Srpsku je vraćanje na Ustav BiH (VIDEO)

Јedina politika za Republiku Srpsku, jeste vraćanje na Ustav BiH. Danas je ovo u Beogradu, na skupu "Sloboda i samostalnost Republike Srpske", ponovio srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Najavio je da će se do kraja oktobra, najkasnije početkom novembra, u Narodnoj skupštini ući u proces donošenja odluka, koje bi Srpsku vratile izvornom Dejtonu.
Dodik u Beogradu - Foto: RTRS
Dodik u BeograduFoto: RTRS

Od njenog nastanka, Republika Srpska izložena je stalnim pritiscima da nestane. Konstantno dolaze iz Sarajeva i dijela međunarodne zajednice. Nakon uzimanja brojnih nadležnosti, sada pokušavaju da Srpskoj oduzmu i njenu teritoriju. To je na primjeru šuma, po ko zna koji put, pokazao Ustavni sud BiH. Na pokušaje urušavanja i ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, Milorad Dodik traži vraćanje izvornom Dejtonu.

- Mi ćemo do kraja ovog mjeseca, najkasnije u prvoj sedmici sljedećeg mjeseca, ući sa obimnim dnevnim redom koji će ići za tim da se povuče saglasnost sa vojske, indirektnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju Republici Srpskoj, čak i granice, odnosno upravljanje granicama na prostoru Republike Srpske pripada Srpskoj, a ne BiH - rekao je Dodik.

Da pritiske i ucjene zapadnih zemalja i njihovih predstavnika treba zaustaviti i sve u BiH vratiti na izvorni Dejton, kao jedini mogući opstanak posrnule BiH, ocjenjuje Mlađan Cicović. Ne odustane li međunarodna zajednica od nametanja i miješanja, Srpska, kažu učesnici skupa, ima puno pravo da samostalno traži svoj put.

- Veći pritisci i prijetnje sa Zapada, dalje urušavanje dDejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa 4 - Ustava BiH i Dejtonske strukture BiH, koju čine dva entiteta i tri konstutivna naroda, daju puno pravo Republici Srpskoj da samostalno traži svoj put do slobode, jer je za nas sloboda drugo ime za Republiku Srpsku - naglasio je Mlađen Cicović šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Srpska treba da jača svoj autoritet i legitimitet time što će insistirati na očuvanju integralnog Dejtona i predvoditi napore za tajno ostvarenje mirnog i demokratskog suživota, bez stranog protektorata, navodi diplomata Vladislav Јovanović .

- Sada imamo jedan organizovani, ja bih čak rekao frontalni pritisak na Republiku Srpsku da popusti, da izgubi povjerenje u sebe i čak su angažovali i tako staromodna sredstava kao što je oživljavanje verbalnog delikta - istakao je Јovanović.

Profesor Nenad Kecmanović poziva na oprez i mudrost srpskog naroda. Očekuje nove američke pritiske na Srpsku što, kaže, pokazuju i njihove izborne reforme i prijetnje sankcijama Gabrijela Eskobara.

- Narednih desetak mjeseci u Srpskoj biće obilježeni skandalima, aferama, protestima, štrajkovima za koje, to se i ne krije, postoji gotov scenarijo pod firmom legitimne opozicije, slobode medija i legalnog nevladinog sektora i sve će biti fokusirano na jednu ličnost - smatra Kecmanović.

Sljedeća opasnost je i kapital, koji u milijardama evra, štampanih u EU bez pokriće, stiže na Balkan. Milorad Dodik ima saznanja da EU putem svojih kompanija, želi da pokupuje sve u Srpskoj.

- To je ono što nas čeka ako ne budemo vodili računa o sebi, to je druga opasnost koja će nas slistiti i kao naciju i kao državu - rekao je Dodik.

Kao primjer, Dodik navodi da najmanje tri kompanije sa Zapada, traže da kupe sve javne garaže u Banjaluci.

- Od javnih garaža, pa dalje, pa će onda kroz zajedničku energetsku politiku EU doći i nama reći – ne možete vi da upravljate električnom energijom - poručio je Dodik.

Podsjeća da Srpska ima 35 odsto viška električne energije koju izvozi, i da se sada pojavljuje naglo povećanje cijena, pa kilovat čas umjesto 39 evra, košta 312 evra. To je, kaže, uvod u početak kontrole tržišta, preko nezavisnog regulatora koji njima odgovara. Za Srpsku je sada glavni zadatak da se bavi sobom i da sačuva ono što ima.