latinica  ћирилица
07/10/2021 |  14:22 ⇒ 14:24 | Autor: RTS

Tajno držali dvije termoelektrane da bi napajali operaciju rudarenja bitkoina

Kompanija "Link Global" u Alberi u Kanadi vodila je ilegalnu operaciju rudarenja bitkoina, a kako bi obezbijedila dovoljno energije za to, krišom je napravila dvije termoelektrane koje su krale gas iz obližnjeg izvora prirodnog gasa.
Mašine za proizvodnju bitkoina - Foto: AFP
Mašine za proizvodnju bitkoinaFoto: AFP

Kao da sve to nije dovoljno, uspjeli bi da ostanu neotkriveni da elektrane nisu pravile buku komšijama koje su se brčkale u spoljnom džakuziju.

Stanari Grejstoun Manora su se požalili prošle jeseni na iritantnu buku, poput "avionskog motora dok se zagrijava na pisti".

- Imamo džakuzi u zadnjem dvorištu - rekao je jedan od stanovnika za Si-Bi-Es njuz, dodajući da je to miran, bogatiji kraj.

Komšije su se organizovale poslije toga i poslije više mjeseci istrage otkrili da "Link Global" nije nikoga obavijestio o svojim termoelektranama – niti lokalnu samoupravu, pa čak ni vlasnike izvora prirodnog gasa "Maga Energy".

Komisija elektrodistribucije Alberte sada potražuje od kompanije 5,6 miliona dolara za električnu energiju koju su potrošili na rudarenje bitkoina, kao i dodatne penale.

Utvrđeno je da je "Link Global" držao dvije termoelektrane koje su radile punih 426 dana. Tajne elektrane pokretale su 4 generatora sa po 1,25 megavata snage, gutajući po satu 210 kubnih metara gasa.