latinica  ћирилица
07/10/2021 |  15:37 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Obilježeno 29 godina od oslobođenja Broda od hrvatske okupacije

U Brodu je danas obilježen Dan opštine u spomen kada je ova lokalna zajednica 1992. godine oslobođena od okupacije Hrvatske vojske i hrvatsko-muslimanskih paravojnih jedinica.
Brod - Dan opštine - Boračka organizacija - Foto: SRNA
Brod - Dan opštine - Boračka organizacijaFoto: SRNA

Okupacione snage ubile su 244 i ranile 570 vojnika i srpskih civila, a u deset logora zarobile 2.000 Srba.

Kod Centralnog spomen-obilježja na Trgu patrijarha Pavla sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su pomen, nakon čega su položeni vijenci.

Načelnik opštine Zoran Vidić čestitao je građanima Dan opštine i Dan oslobođenja, te istakao da Brod ima dovoljno dobrih i odlučnih ljudi da ovu lokalnu zajednicu učine još boljim mjestom za život.

On je istakao da je Brod mjesto u kojem se gaji kultura sjećanja, u kojem se djeca uče o istorijskim događajima iz 90-tih godina prošlog vijeka, te da ne sumnja da će i buduće generacije njegovati takvu tradiciju.

- Svjesni smo cijene koju smo morali da platimo da bismo danas stajali ovdje, a nisu je platili samo Brođani, već i ostale jedinice i građani Republike Srpske u to vrijeme. Mi smo im vječno zahvalni na tome, kao i našim palim borcima. Iz godine u godinu imate priliku da vidite kako ne zaboravljamo, sjećamo ih se - rekao je Vidić.

Opština Brod i Boračka organizacija obilježavaju 7. oktobar kao Dan oslobođenja opštine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u znak sjećanja na 1992. godinu kada su jedinice Vojske Republike Srpske oslobodile ovu lokalnu zajednicu koja je sedam mjeseci bila pod okupacijom regularne Vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod Radoslav Kokić navodi da su nakon oslobođenja Broda nađene mnoge masovne grobnice, a jedna od najvećih je na gradskom groblju iz koje je ekshumirano 88 tijela, pretežno civila.

- Početkom rata i ulaskom Hrvatske vojske u Brodu formirani su logori u dijelu grada koji se zove Tulek, u skladišu Robne kuće, Školskom centru, Stadionu "Polet", pa čak i neki privatni logori. Mnogi Brođani su prošli kroz logore, a za pojedinima se i danas se traga. Za Republiku Srpsku 244 boraca je dalo živote, nešto više od 500 je ratnih vojnih invalida - rekao je Kokić.

Prema njegovim riječima, u borbama do progona sa ovih prostora ubijena su 82 pripadnika Teritorijalne odbrane iz Broda.

- Oni su poginuli do 12. maja 1992. godine, odnosno do stvaranja Vojske Republike Srpske. Želim da napomenem da se u tom vremenu u Brodu nalazila jedinica ЈNA i da su njihova 32 mlada vojnika poginula u akciji spašavanja civila da ne bi završili kao 1941. godine - dodao je Kokić.

Počasni građanin Broda pukovnik Miko Škorić ističe da je danas prilika da se evociraju uspomene na protekle događaje i 29 godina od oslobođenja Broda.

- Već 6. oktobra naveče smo završili u trodnevnom jurišu epopeju i oslobodili Brod. General Slavko Lisica je imao običaj da je nešto završeno kada glavni komandant kaže i on je imao privilegiju da 7. oktobra izvrši smotru i da vidi da nema neprijatelja. Tog datuma je zvanično oslobođen Brod - prisjeća se Škorić.

Prema njegovim riječima, ulaskom u Brod tačno se razlikovalo šta je hrvatska, a šta srpska imovina.

- Sve što je bilo srpsko je spaljeno i sprženo. Hrvatske kuće su ostale čitave. Stanovništva nije bilo, jer svaka hrvatska kuća je imala nekoga u Hrvatskom vijeću odbrane i nelogično je da vojska ode, a narod ostane. Ispunili smo važnu misiju i ovdje definisali i odbranili granicu Republike Srpske - rekao je Škorić.

Vijence ispred spomen-obilježja položili su načelnik opštine Brod Zoran Vidić i predsjednik lokalne skupštine Aleksandar Kruškonjić, delegacija opštinske Boračke organizacije, delegacije boračkih organizacija iz Republike Srpske, Policijske stanice Brod, te udruženja i organizacije proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i ustanova i organizacija iz ove lokalne zajednice.