latinica  ћирилица
08/10/2021 |  10:01 | Autor: SRNA

U Hrvatskoj i Sloveniji nezainteresovani za vakcinu

Hrvatska i Slovenija nalaze se među četiri zemlje EU u kojima je najviše nezainteresovanih za vakcinu, pokazalo je istraživanje koje je danas objavio Eurobarometar.
Vakcinacija  (Foto:Shutterstock.com) -
Vakcinacija (Foto:Shutterstock.com)

Oko četvrtina ispitanika Bugarske, Latvije, Slovenije i Hrvatske rekla je da se nikad ne žele vakcinisati protiv virusa korona.

U Bugarskoj je 26 odsto izjavilo da ne želi da primi vakcinu, slijede je Latvija i Slovenija sa 24 odsto i Hrvatska sa 22 odsto.

Više od polovine ispitanika u 22 zemlje EU potvrdilo je da se želi vakcinisati što prije ili se već vakcinisalo.

Vode Malta, Holandija i Irska /87 odsto/, Belgija /86 odsto/, Španija /85 odsto/, Švedska /84 odsto/ i Danska /83 odsto/, prenosi Indeks.

Riječ je o terenskom istraživanju barometra stavova ljudi o ekonomiji, epidemiji virusa korona i vakcinisanju protiv virusa korona sprovedenom u junu i julu.

U istraživanju su pitani ispitanici iz 27 evropskih zemalja kada bi htjeli primiti vakcinu protiv virusa korona, odnosno da li su je već primili.

Prema prosjeku EU, 69 odsto ispitanika odgovorilo je da bi se htjelo vakcinisati što je prije moguće ili da su već primili vakcinu, devet odsto je izjavilo da bi htjelo primiti vakcinu tokom ove godine, 11 odsto bi to učinilo kasnije, a 10 odsto nikad.