latinica  ћирилица
08/10/2021 |  10:40 | Autor: SRNA

Crna Gora: Broj zaraženih pao za 40 odsto u protekle dvije sedmice

Broj novih slučajeva virusa korona u Crnoj Gori pao je za 40 odsto u posljednje dvije sedmice, a broj preminulih za oko 18 odsto u odnosu prethodni period, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

- Broj hospitalizovanih u utorak, 5. oktobra, manji je oko 11 odsto u odnosu na 9. septembar - rekao je Galić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je Vlada Crne Gore odlučila da mjere u borbi protiv virusa korona budu prilagođene stanju na terenu, te se od subote, 9. oktobra, ukida nacionalna digitalna kovid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i zgrade koje imaju više od 1.000 metara kvadratnih.

Prema njegovim riječima, od sutra neće biti potrebna kovid potvrda za ulazak u prehrambene prodavnice koje imaju više od 1.000 metara kvadratnih.

- U skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom kovid sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne kovid potvrde je pozitivan pi-si-ar test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana - rekao je Galić.

Ostali elementi digitalne kovid potvrde su - da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije, da osoba posjeduje negativan pi-si-ar test na kovid 19 ne stariji od 72 časa ili da negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 časova.