latinica  ћирилица
08/10/2021 |  10:42 | Autor: SRNA

Doboj će sufinansirati razliku troškova prevoza osnovcima

Gradska uprava Doboj će sa 25 KM subvencionisati mjesečnu kartu za 812 učenika 10 dobojskih osnovnih škola koji putuju duže od četiri kilometra, da bi nesmetano išli u školu, rekao je danas gradonačelnik Boris Јerinić.
Gradska uprava Doboj (foto: doboj.gov.ba) -
Gradska uprava Doboj (foto: doboj.gov.ba)

Јerinić je, nakon današnjeg sastanka sa direktorima dobojskih osnovnih škola, na konferenciji za novinare rekao da će grad za kartu učenika koji putuju dalje od četiri kilometra do škole mjesečno izdvajati 20.300 KM, odnosno 203.000 KM godišnje.

- Cijena koju plaća ministarstvo je 25 KM koja je uspostavljena prije devet godina. Zaključak današnjeg sastanka jeste da ćemo uputiti inicijativu prema Ministarstvu prosvjete da se koriguju te cijene znajući da je na tržištu došlo do poskupljenja, i sada je pravi momenat budući da je budžet u pripremi, kako republički tako i gradski - rekao je Јerinić.

On je najavio da će grad, iako to nije njegova zakonska obaveza, finansirati razliku u cijeni prevoza osnovcima, što će uvrstiti u Nacrt budžeta Doboja za 2022. godinu, i takvog ga proslijediti Ministarstvu finansija Srpske.

Јerinić je naveo da će sa dobojskom Aktivom direktora osnovnih škola na mjesečnom nivou ažurirati spisak djece koja koriste prevoz, kojih je prošle godine bilo 1.200, i najavio da će o troškovima prevoza razgovarati i sa lokalnim prevoznicima.

Ljubiša Blagojević, direktor Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić", zahvalio je Gradskoj upravi za razumijevanje i najavio da će dobojski Aktiv direktora poslati dopis resornom ministarstvu da koriguju visinu iznosa za prevoz osnovaca, da se, kako je naveo, ne bio dešavao bojkot nastave koji se dešavao posljednjih godina.

Blagojević je naveo da ova škola ima 92 putnika osnovca, te da na području ove lokalne zajednice najveći broj putnika, njih 275, ima Osnovna škola "Milan Rakić" Bukovica Velika.