latinica  ћирилица
08/10/2021 |  10:53 ⇒ 10:53 | Autor: SRNA

Orban: Klimatska politika Brisela kriva za rast cijena energenata

Mađarski premijer Viktor Orban okrivio je postupke EU u borbi protiv klimatskih promjena za porast cijena energenata, rekavši da će Poljska i Mađarska zajednički istupiti po tom pitanju na narednom samitu EU.
Viktor Orban - Foto: Screenshot
Viktor OrbanFoto: Screenshot

Skok cijena energije podstakao je tenzije između zemalja EU zbog njihove politike ekološke tranzicije. Bogate članice kažu da to dokazuje potrebu da se nastavi sa novim politikama klimatskih promjena, ali siromašnije zemlje Unije su zabrinute da bi to moglo povećati račune za potrošače.

Ekonomski analitičari su rekli da su cijene gasa glavni pokretač evropskih troškova električne energije, dok su visoki troškovi dozvola na tržištu uglja u EU doprinijeli povećanju cijena električne energije za oko petinu.

Orban, koji se suočava sa izborima sljedeće godine, rekao je danas državnom radiju da se "birokrate u Briselu" bore protiv klimatskih promjena kontinuiranim povećanjem cijena energije proizvedene korištenjem uglja i gasa, što je dovelo do povećanja računa za domaćinstva širom Evrope.

Orbanova nacionalistička vlada 2010. godine ograničila je povećanje cijena gasa i električne energije za domaćinstva, čime je efektivno zamrznula cijene i od tada su te mjere na snazi.

- Ove odluke EU moraju biti povučene. Sadašnje cijene gasa su tamo gdje bi trebale biti 2035. godine. Brisel nije rješenje danas, oni su problem - istakao je Orban i dodao da Mađari, Poljaci i Česi zahtijevaju da se ta pravila povuku.

Protivljenje planovima EU o proširenju trgovanja ugljem kako bi se pokrio sektor transporta i grijanja došlo je i iz zabrinutih bogatih i manje imućnih država jer bi to značilo da će potrošači plaćati veće naknade.

Visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans rekao je da su emisije iz evropskog transportnog sektora u porastu. Ako ne budu kontrolisane, to bi osujetilo cilj EU da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 55 odsto do 2030. godine.

- To je komesar koji se zove Timermans i koji nam predstavlja najveću prijetnju - naveo je Orban.